Hlavní obsah

Vary budou! Organizátoři MFF Karlovy Vary představili mimořádný, 54 ½. ročník

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pandemie koronaviru zastavila či posunula v posledních týdnech většinu velkých uměleckých akcí. Patřil k nim i 55. ročník naší největší filmové akce, Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Její organizátoři se ovšem rozhodli letošek tak úplně nevzdat. Ve dnech 18.-21. listopadu uspořádají 54 ½. ročník.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška a ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Článek

„Tady Vary naučily v létě znovu lidi chodit do kin, nebát se toho. Teď se o to snažíme znovu, tentokrát listopadovou akcí. Počítáme samozřejmě s dodržováním všech hygienických opatření,“ řekl na středeční tiskové konferenci prezident festivalu Jiří Bartoška.

Právě odvahu organizátorů tradiční akce ocenil i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD): „Jsem rád, že se Vary nevzdávají. Vím, že situace nyní vypadá chmurně, ale snaha prosadit alespoň kousek umění i v téhle době se cení.“ Vzápětí potvrdil, že na filmovou přehlídku v listopadu do Varů rád dorazí.

Zmínil také to, že z Evropské unie míří do Česka nové prostředky na kulturu. Mohl by z nich brzy vzniknout nový fond audiovize. „Dívejme se dopředu. Prostředky na restart filmu budou. Dokonce jich bude pro filmaře, televizní tvůrce více než doposud.“

To nejlepší ze světa

Organizátoři připomínají, že Vary nejsou „jen“ diváckým festivalem, ale také místem, kde se setkávají filmoví profesionálové a další osobnosti kulturního života.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška vystoupil ve středu 7. října na tiskové konferenci. Na snímku vlevo autor vizuálu Aleš Najbrt.

Listopadová akce proběhne jako nesoutěžní přehlídka, v jejímž rámci se v české premiéře odpromítá exkluzivní výběr nejvýraznějších filmových titulů, které vzbudily nadšené ohlasy při premiérovém uvedení na letošních festivalech Sundance, v Berlíně či v Benátkách, případně nesou označení Cannes Label.

Umělecký ředitel akce Karel Och prozradil, že v listopadu si ve Varech jeden snímek odbude rovněž obnovenou premiéru: „Na festivalu bude ve světové premiéře uvedena digitálně zrestaurovaná verze filmu Karla Kachyni Kočár do Vídně z roku 1966. Mluvili jsme již s hlavními herci, paní Ivou Janžurovou a Jaromírem Hanzlíkem, oba svou účast na ní přislíbili.“

Zhruba třicítka filmů

Organizátoři počítají s tím, že diváci, kteří na 54 ½. ročník dorazí, budou pocházet především z Česka. Doufají, že netradiční podzimní termín je zaujme i v době pandemie. Aby jejich zájem posílili, netradičně posílají velkou část vstupenek do předprodejů.

Foto: KVIFF

KVIFF

„Naší ambicí je najít způsob, jak v současné situaci uspořádat rozsáhlejší kulturní akci efektivně, a především bezpečně. Věříme, že při dodržování pravidel a zajištění sofistikované prevence a ochranných prostředků není nezbytné ani v této době rezignovat na kulturní život,“ uvedli.

54 ½ ročník MFF KV

  • Projekce budou probíhat ve Velkém a Malém sále hotelu Thermal, Městském divadle Karlovy Vary a kině Čas.
  • Kompletní program přehlídky bude zveřejněn na oficiálních festivalových stránkách www.kviff.com  19.10.2020. 
  • Vzhledem ke zkrácenému rozsahu akce, nebudou vydávány tradiční Festival Passy, vstupenky bude možné zakoupit na jednotlivá představení prioritně on-line formou.
  • Předprodej vstupenek bude zahájen 21. října 2020 prostřednictvím rezervační platformy Go Out. Cena jedné činí 80 Kč. 
  • Podrobné informace i aktuální novinky budou vycházet na oficiálních festivalových stránkách www.kviff.com a na sociálních sítích.

V programu 54 ½. MFF KV bude přibližně 30 filmových titulů, každý z filmů bude mít dvě až tři projekce. Program bude sestaven tak, aby diváci měli možnost jejich zhlédnutí jak v první, tak ve druhé polovině čtyřdenní přehlídky.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival Tady Vary zaplnil kina

Třetí den běží napříč republikou festival Tady Vary. Zapojilo se do něj 96 kin, která celkem odehrají šestnáct filmů. Mnoho z nich uvedli či ještě uvedou...

Výběr článků

Načítám