Hlavní obsah

Václav Kuneš: Setkání po sedmi letech

Právo, Marcela Benoniová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělecký šéf taneční skupiny 420 people, choreograf a skvělý tanečník Václav Kuneš předvedl na festivalu Tanec Praha novou choreografii Wind-up. Kromě toho pozval poprvé do Prahy skvělého japonského choreografa světového věhlasu Sabura Teshigawaru a tanečnici Rihoko Sato ke společnému projektu Encounters. Jedinečné vystoupení se odehrálo v pražském Divadle Archa o víkendu.

Foto: Archiv festivalu Tanec Praha

Václav Kuneš

Článek

Při jaké příležitosti jste se poprvé sešel se Saburem Teshigawarou?

Poprvé jsme se viděli v Nizozemsku v roce 2004, kde pro Nizozemské taneční divadlo, kde jsem byl v angažmá, tvořil novou kompozici. Sice jsem nebyl do té věci obsazen, ale už jsem ho tehdy oslovil k případné spolupráci. A pak mi po nějaké době poslal pozvání do Japonska a chtěl, abych tančil v novém kuse Kazahana. Tam jsem se setkal s tanečnicí Rihoko Sato.

Za interpretaci duetu Scream and Whisper, dalšího Teshigawarova díla, jste získal mezinárodní ocenění, vy i Rihoko Sato jste obdrželi Cenu Nejlepší tanečník roku 2005 v Cannes. Co následovalo?

S představením Scream and Whisper jsme cestovali po světě. Poté následovalo představení Green, kde s námi hrála i živá zvířata. Je tu i neobvyklé dílo Glass tooth, kde Saburo tančí na čtyřech tunách skla, ve skleněné tříšti. Má sice boty, ale nohama kusy skla rozbíjí, takže je normální, že často i krvácí…

Teď se vidíte po sedmi letech. Co diváci zažijí v sobotní české premiéře?

Jsem velmi šťastný, že se setkání uskutečnilo. Teshigawara připravuje pro Prahu sólové vystoupení, zřejmě na základě staršího sóla Miroku. Ptal se hodně na české publikum. Když jsem mu diváckou obec popisoval, rozhodl se pro klasickou hudbu. Jaká bude, to vůbec netuším. Je to překvapení i pro nás.

Reklama

Související témata:

Související články

Min Tanaka v Praze zatančí třikrát

Dvě sólová představení a jeden duet nabídne v příštím týdnu v pražském divadle Archa japonský tanečník Min Tanaka. V pondělí a v úterý se představí v sólovém...

Současný tanec nabízí silné individuality

V pondělí začíná v pražském divadle Ponec festival Tanec Praha. "Naše publikum dokáže ocenit současný tanec a najde si vždy v programu „to své“. Mírně se...

Výběr článků

Načítám