Hlavní obsah

Václav Klaus ocenil vítězný Výlet

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prvním oficiálním setkáním prezidenta Václava Klause s kulturními pracovníky se stalo včerejší blahopřání režisérce Alici Nellis a herečce Ivě Janžurové k úspěchu filmu Výlet. Klaus předal v prostorách Pražského hradu oběma umělkyním kytice.

Foto: Pavel Jaňurek

Staffordšírský teriér - Ilustrační foto

Článek

Výlet nedávno získal Velkou cenu, Zlatý oblouk, na 18. MFF v Paříži. Iva Janžurová obdržela za hlavní roli v tomto filmu Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon roku 2002.

"Zájem pana prezidenta mne potěšil. Jak nám sdělil, líbil se mu už můj první film Ene bene," řekla Právu Alice Nellis. "Pařížského úspěchu Výletu si pan prezident povšimnul sám. Je to dobré znamení, že v prezidentské funkci bude jeho záběr v kultuře co možná nejširší,"dodala filmová a divadelní režisérka, která se v první květnové dekádě chystá uvést svůj film na festivalu v New Yorku.

"Někdo první být musel. Že jsme to my dvě s Alicí, je samozřejmě náhoda, ale obě jsme rády," odpověděla Iva Janžurová na otázku, jaké to je být u nového prezidenta jako první člověk z oblasti kultury. "Předávání Českých lvů se zúčastnit nemohl, bylo to den po jeho zvolení. Pan prezident nám žertem řekl, že setkávání s kulturními pracovníky bude snad patřit k příjemnějším stránkám jeho funkce. A musel prý pokárat své kulturní poradce, protože úspěch Výletu mu neprozradili."

"Mě osobně potěšilo, že se mu líbil také film Ene bene, který považuje za pravdivější než jiné pohledy mladých tvůrců na 70. a 80. léta. Ti ostatní prý odlehčují portrét neradostné doby různou mírou nadsázky," dodala Janžurová.

Reklama

Výběr článků

Načítám