Hlavní obsah

V USA prodej alb dramaticky nepropadl

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože někteří experti tvrdili, že loňský rok přinese na hudebním trhu revoluci a cédéčka se budou prodávat mnohem méně než v minulosti, aby jejich místo zaujal digitální prodej hudby, ve Spojených státech to zdaleka nebylo tak dramatické.

Článek

Za loňský rok se v USA prodalo 374 miliónů alb, což je „jen“ o dvanáct procent méně než v roce 2008. Vzhledem k špatným prognózám a ekonomické krizi to není špatný výsledek.

Objektivně nicméně dodejme, že na něj mělo vliv červnové úmrtí Michaela Jacksona nebo fenomén Susan Boyleové. Po Jacksonově smrti si na celém světě, tedy i v Americe, řada hudebních fanoušků začala pořizovat jeho starší cédéčka. Boyleová zase po svém trumfu v britské televizní soutěži Britain’s Got Talent prodala za oceánem už přes tři milióny kusů svého debutu I Dreamed A Dream.

Pozoruhodné oživení nastalo na trhu s klasickými vinylovými deskami. V roce 2009 se jich v USA prodalo 2,5 miliónu kusů, což je o třiatřicet procent více než předloni.

Pokud jde o digitální prodej, loni bylo za oceánem legálně prodáno 1,16 miliardy písniček, což je oproti roku 2008 nárůst o 8,3 procenta. Alb se digitálně prodalo 76 miliónů, tedy o 16 procent více než předloni. Výsledky prodeje celoročních prodejů zveřejnila organizace RIAA (Recording Industry Association Of America).

Česká společnost IFPI, která sleduje prodeje nosičů u nás, zatím výsledky za loňský rok nemá. Podle ředitelky Petry Žikovské se ale očekává pokles prodeje o 15 procent, což by znamenalo, že za loňský rok by tržby za cédéčka a DVD klesly na zhruba 111 miliónů korun. Výsledek bude zveřejněn na konci ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám