Hlavní obsah

V tomto týdnu zemřel už druhý člen maďarské skupiny Omega

Právo, ivi

Ve věku 73let zemřel v sobotu basový kytarista maďarské rockové skupiny Omega Tamás Mihály. Ve středu zemřel zakládající člen této legendární kapely, hráč na klávesové nástroje László Benkő (77).

Omega - Gyöngyhajú lány

 
Článek

Mihály začínal ve skupinách Scampolo a Non-Stop a basovým kytaristou Omegy se stal v roce 1967. Nahrál také několik sólových desek a byl rovněž autorem muzikálu k 50. výročí protikomunistického povstání z roku 1956, který měl pod názvem 56 kapek krvi premiéru v roce 2006.

Zemřel zakládající člen skupiny Omega László Benkő

Kultura

S Omegou vystoupil naposledy v roce 2014 na budapešťském Náměstí hrdinů, kde kapela hrála společně s německou skupinou Scorpions. Nesouhlasil však s vystupováním Omegy v kostelech s projektem Oratorium a odmítl rovněž hrát na stadionu v rodné obci premiéra Viktora Orbána v obci Felcsút. Označil to za politickou akci. Na místě basové kytaristky se pak objevovala Kati Szöllössy, ale Mihály byl až do smrti považovaný za člena nejslavnější maďarské rockové skupiny. On sám před časem nevyloučil další spolupráci s ostatními členy kapely, ale k tomu už nedošlo.

Foto: FB skupina Omega

Tamás Mihály

Omega je označovaná za Rolling Stones východu a vznikla v roce 1962. Svůj poslední koncert odehrála 8. listopadu 2019 v Budapešti, kde jí předskokana dělala skupina Nazareth. Skupina měla letos vydat nové album s názvem Testamentum, plánované koncertní turné zrušila kvůli koronakrizi. Omega byla nejúspěšnější rockovou skupinou bývalého východního bloku a v roce 1978 získala v západním Německu zlatou desku za 250 tisíc prodaných nosičů alba Skyrover.

Maďarská skupina Omega slavila 55. výročí vzniku v country stylu

Kultura

Nejznámější skladbou skupiny se stala Gyöngyhajú lány (Dívka s perlami ve vlasech), kterou v češtině nazpíval Aleš Brichta a známou se stala také díky německé skupině Scorpions.

Skupinu založila parta vysokoškoláků v roce 1962 v Budapešti. Mezi zakládajícími členy byli kromě Benkőa také zpěvák János Kóbor a bubeník József Laux. Bubeník Laux a hráč na klávesové nástroje Gábor Presser založili v roce 1971 skupinu Locomotiv GT.

Omega vystupovala často v Československu a pak i v České republice. V říjnu 2019 zahrála v Třinci a v Pardubicích. Opakovaně vyprodala také pražskou Lucernu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám