Hlavní obsah

Zemřel zakládající člen skupiny Omega László Benkő

Právo, Ivan Vilček

Ve věku 77 let zemřel ve středu zakládající člen maďarské rockové skupiny Omega László Benkő. Omega, označovaná za Rolling Stones východu, vznikla v roce 1962 a svůj poslední koncert odehrála 8. listopadu 2019 v Budapešti, kde jí předskokana dělala skupina Nazareth.

Foto: MTI

László Benkő

Článek

Skupina měla letos vydat nové album s názvem Testamentum, plánované koncertní turné zrušila kvůli koronakrizi. Omega byla nejúspěšnější rockovou skupinou bývalého východního bloku a v roce 1978 získala v západním Německu zlatou desku za 250 tisíc prodaných nosičů alba Skyrover.

Nejznámější skladbou skupiny se stala Gyöngyhajú lány (Dívka s perlami ve vlasech), kterou v češtině nazpíval Aleš Brichta a známou se stala také díky německé skupině Scorpions.

Skupinu založila parta vysokoškoláků v roce 1962 v Budapešti. Mezi zakládajícími členy byli kromě Benkőa také zpěvák János Kóbor a bubeník József Laux. Bubeník Laux a hráč na klávesové nástroje Gábor Presser založili v roce 1971 skupinu Locomotiv GT. Benkő se tehdy stal definitivně hráčem na klávesové nástroje.

Omega vystupovala často i v České republice. V říjnu 2019 zahrála v Třinci a v Pardubicích. Opakovaně vyprodala také pražskou Lucernu.

Reklama

Výběr článků

Načítám