Hlavní obsah

V Slepici v kaktusech navazuje Čírtek na Švandrlíka

Novinky, František Cinger

Putování tří cestovatelů z restaurace U Kulaté báby do Brazílie a zpět, tak by mohl znít podtitul humoristického románu Pavla Čírtka Slepice v kaktusech. Tradice pohledu na svět očima Jaroslava Haška nebo Miroslava Švandrlíka tu našla dalšího pokračovatele.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Charakteristikou kdečeho a kdekoho líčí autor úmysl tří přátel vydat se ze srdce starého kontinentu na druhou stranu zeměkoule. A člověk se přitom dozví, co prožil sousedovic Pepíček v šestinedělí, jak lze (či spíše nelze) beztrestně opustit jednu ženu nebo co si myslí paní Inocenta o světě. Kdože je to paní Inocenta? Další dobrá duše, kterou Čech, který všude bratra má, najde i v Brazílii.

Díky Čírtkově potřebě soustředit kolem sebe pestrou společnost pozná čtenář i Anvara, Gustava, krásné děvy Caroline a Catherine, prožije přepadení a zároveň se dozví, jaký vliv měli na pravlast fotbalu František z Assisi nebo jezuita Manuel da Nóbrega, vyslaný do Brazílie v roce 1549 Simao Rodriguesem, zakladatelem Tovaryšstva Ježíšova v Portugalsku.

Ilustrace Jana Pacáka provázejí celou knihu jako kamarádův hlas a potvrzují, že humor není téma ani nucení do smíchu, ale způsob vyprávění i pohledu na svět.

Pavel Čírtek: Slepice v kaktusech aneb Velká brazilská anabáze

Nakladatelství Bell Canto Publ., ilustrace Jan Pacák, 303 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám