Hlavní obsah

V Rudolfinu zazní neznámá Dvořákova opera

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operní prvotina Antonína Dvořáka Alfred bude událostí festivalu Dvořákova Praha. Její koncertní provedení ve světové premiéře připravili společně čeští a němečtí umělci a v těchto dnech vrcholí zkoušky v Českém rozhlasu a Rudolfinu.

Foto: ČTK - Vít Šimánek

Sopranistka Petra Froese, tenorista Ferdinand von Bothmer a Symfonický orchestr Českého rozhlasu při zkoušce opery Antonína Dvořáka Alfred.

Článek

Alfreda napsal Dvořák na starší německé libreto Theodora Körnera v roce 1870 jako začínající skladatel a zachycuje události z dobývání Anglie dánskými Vikingy v 9. století. Alfredem je tehdejší vládce Anglie Alfred Veliký, postava, kterou známe i z britského velkofilmu ze 70. let minulého století s Davidem Hemmingsem v hlavní roli.

Historická opera byla uvedena jen jednou česky v divadle v Olomouci 1938. Pro politické události byla hrána jen jednou a po okupaci se již neobjevila. Nyní ji s orchestrem rozhlasových symfoniků studuje Heiko Mathias Förster a festival ji uvede v Rudolfinu ve středu 17. září.

„Původně jsme počítali s dirigentem Gerdem Albrechtem, který stál u zrodu myšlenky ji konečně uvést, ale po jeho smrti jsme pověřili jeho mladšího kolegu, který je operním znalcem a zná české prostředí,“ vysvětluje Jiří Štilec z ArcoDivy, která také na Alfredu spolupracuje a natočí ho na desky.

„Sólisté byli ještě naplánováni Gerdem Albrechtem a ve velké většině jsme je obsadili,“ dodává Štilec.

Z domácích pěvců uslyšíme Petru Froese (Alvina), Jarmilu Baxovou (Rowena) a Petera Mikuláše (Sieward), z německých Ferdinanda von Bothmera (Harald). Tilmanna Ungera (Dorset), Felixe Rumpfa (Alfred) a Jörga Sabrowského (Gothrona), spoluúčinkuje Český filharmonický sbor Brno.

Z díla je známá dosud jen předehra, pro kterou použil Dvořák většinu motivů z díla, a později byla hrána samostatně jako tzv. Tragická ouvertura.

Středeční premiéra přitáhne i mezinárodní pozornost.

„Již teď máme hodně náznaků, že Alfred vyvolá zájem zahraničních scén, hlavně v Německu,“ konstatuje umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec. Záznam na CD vyjde do konce roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám