Hlavní obsah

V Praze jsou k vidění vzácné známky za půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha-Staré Město

Výjimečný pohled se v těchto dnech nabízí návštěvníkům Obecního domu v Praze. Tamní výstava nazvaná Poklady světové filatelie ukazuje vzácné i raritní známky ze soukromých sbírek. Jejich celkovou hodnotu odhadují pořadatelé na více než půl miliardy korun. K vidění jsou od soboty 28. října pouze do neděle 5. listopadu.

V Praze jsou k vidění vzácné známky za půl miliardy korunVideo: Novinky

 
Článek

„Některé ze známek již odborná i laická veřejnost mohla vidět na světových výstavách, nicméně takto pohromadě, takto zhuštěné a pod jednou střechou, to je skutečně mimořádná událost k vidění,“ říká prezident tuzemského Prestige Philately Club Prague (PPCP) Tomáš Mádl.

Exponáty vystavované v Riegrově salonku v patře Obecního domu na Starém Městě pocházejí jak ze sbírek PPCP, tak spřátelené vídeňské Vindobony a zřejmě nejproslulejší sběratelské organizace Club de Monte-Carlo, mezi jejíž členy patří i monacký kníže či britská královská rodina.

Veřejnost si může na vlastní oči prohlédnout na sedm desítek exponátů tvořených stovkami známek, vše navíc doplněné o historické pozadí a zajímavosti.

Foto: Novinky

Saské trojky

„Unikátů je zde několik, mezi ty nejvýznamnější určitě patří kompletní blok takzvané saské trojky, což je jedna z nejslavnějších položek evropské filatelie vůbec. Potom tady máme z našeho českého depozitu krásný dvanáctiblok první známky světa, takzvané Black Penny. Je to známka z roku 1840,“ vyzdvihuje Mádl několik příkladů.

Část exponátů se do hlavního města dostávala až v poslední den příprav před zahájením výstavy. „Třeba blok saské trojky k nám přijel až v pátek odpoledne, protože má skutečně svůj ozbrojený doprovod, přijel k nám z veletrhu z Německa,“ přiblížil Mádl.

Jak zabezpečení a ochrana exponátů, tak pojištění výstavy je podle něj náročné. Jeho tým už ale za sebou má pořádaní podobných akcí, na kterých nabral zkušenosti.

Foto: archiv PPCP

Penny Black

Matka se synem poslali do světa stovky padělaných známek, z trestu se vykoupili

Krimi

Atraktivní i pro laiky

Organizátoři chtějí kouzlo filatelie přiblížit i laické veřejnosti. „Edukaci chceme dělat nejen směrem dovnitř, do filatelistické obce, i když pochopitelně pro filatelisty je toto svátek a je skoro ‚povinností‘ každého z nich výstavu navštívit. Ale díky aranžmá exponátů je výstava atraktivní a poučná právě pro návštěvníky, kteří filatelisté nejsou,“ myslí si Mádl.

Zaujmout je podle něj může třeba nejstarší koloniální známka světa Lady McLeod. „Je dokonce starší než populární Mauritius post office. Je to známka z roku 1847 sloužící k přepravě lodních zásilek plujících kolem ostrova Trinidad. Je tu vidět ukázka čisté, nepoužité známky i vzácný dopis vyfrankován právě touto známkou,“ ukazuje ředitel filatelistického klubu na jednu z vitrín.

Foto: Novinky

Lady McLeod

A doporučuje si pečlivě prohlédnout i jednu ze sousedních. „Zde stojíme před velmi vzácným zkusmým tiskem, je to zřejmě nejslavnější návrh na první známku světa. Je to známka, které existuje pouze třináct kusů a dva čtyřbloky. A je populární i tím, že jedním z jejích majitelů byla britská královská rodina,“ říká o designu známém jako 1 Penny Essay.

Tabule naproti ní zase přibližuje příběh tzv. londýnského aršíku. „Byl vytištěn v roce 1943 u příležitosti 20. výročí vzniku Československé republiky. Ukazujeme tu jednak jediné dvě dochované fotografie ze slavnostního zahájení výstavy, pro kterou byl tento aršík vytvořen, tak velmi vzácné, tzv. stříhané, neperforované aršíky s podpisy několika významných politických představitelů československého londýnského exilu i britské vlády,“ vypráví Mádl a ukazuje na černým inkoustem vyvedené podpisy Edvarda Beneše či Winstona Churchilla.

Foto: Novinky

1 Penny Essay

V sále je k vidění také unikátní desetidolarový Labuan, jediný známý kus této známky na světě, aktuálně ve vlastnictví českého sběratele, nebo ultramarínová novinová známka z roku 1877, které se dochovaly pouze ve třech kusech. Vedle známek jsou tu vystavené i Amundsenovy dopisy z jižního pólu či artefakty z Poštovního muzea.

Světlo škodí

Kdo si je chce prohlédnout, čas má jen do neděle 5. listopadu. „Známky nemají příliš rády světlo, takže je lze vystavovat pouze omezenu dobu, ten týden tady je tak akorát,“ vysvětluje Mádl.

Akci zvrší aukce československých známek, jež zájemcům nabídne na šest stovek exponátů. Mimo jiné meziarší Křivoklát, kterého existuje pouze několik kusů a na aukcích se objevuje jen příležitostně. Vyvolávací cena je stanovená na jeden milion korun.

Foto: Novinky

Londýnský aršík

Podle prezidenta PPCP se filatelie v tuzemsku postupně profesionalizuje a stoupá počet investorů.

„Poslední dobou vidíme odliv masovosti, skutečně už to není koníček statisíců lidí. Nicméně se podařilo dostat filatelii mezi pomocné vědy historické a je to seriózní alternativní investiční obor. Je tady plno subjektů – ať už z řad občanů a soukromých investorů, tak institucí – které část svého majetkového portfolia dávají do vzácných známek. Tady vidíme poměrně jasný progres a obraty aukčních síní jak u nás, tak celosvětově rostou poměrně skokově,“ všímá si Tomáš Mádl.

Foto: Novinky

Výstava v Obecním domě

Anketa

Sbíráte známky?
Ano, mám je jako investici
4,3 %
Ano, ale jen pro radost
8,1 %
Kdysi jsem sbíral/a, teď už ne
55,5 %
Ne, nikdy
32,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3553 čtenářů.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Obecní dům

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám