Hlavní obsah

Matka se synem poslali do světa stovky padělaných známek, z trestu se vykoupili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Filatelistická vášeň dovedla matku a jejího syna z Královéhradecka až za hranu zákona. Dvojice používala falzifikáty poštovních známek k rozesílání zásilek. Celkem měli způsobit škodu bezmála 20 tisíc korun. Podle policie se zřejmě vyhnou trestu, protože složili peníze na pomoc obětem zločinů.

Foto: Policie ČR

Dvojice měla způsobit škodu za bezmála 20 tisíc korun

Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí policie Iva Kormošová. Obvinění z padělání a pozměnění známek se týká 66leté ženy a jejího 43letého syna.

„Během půl roku podali na jedné pobočce České pošty na Královéhradecku v devíti případech téměř 320 poštovních zásilek, které byly opatřeny 475 kusy falz známek v hodnotě 26 korun za kus a 151 kusů pozměněných poštovních známek v hodnotě 30 korun za kus,“ spočítala mluvčí.

Když policie ženu zadržela, měla u sebe dalších devět obálek s falzy známek připravených k podání, načež při domovní prohlídce kriminalisté našli bezmála 150 kusů pozměněných známek.

FOTO: Nejdražší známky, které jsou v českých sbírkách

Domácí

„Muž, který se zabývá prodejem a obchodováním s poštovními známkami, pohledy, dopisnicemi a obálkami a dalšími podobnými předměty, používal známky na rozesílání tohoto zboží zákazníkům z celého světa,“ zmínila Kormošová.

Původně policie uvedla, že žena byla zaměstnankyní pošty, to se však nezakládá na pravdě.

Dvojice samotné falzifikáty podle vyšetřovatelů nevyráběla. Část falešných známek měl obviněný kupovat na internetu za poloviční hodnotu.

Muž používal i 30korunové známky, u kterých podle mluvčí znalci zjistili, že už byly jednou použité. Obviněný z nich měl pomocí chemického prostředku odstranit poštovní razítka. Jeho matka měla pomáhat s administrativou - psaním adres, lepením známek a podáváním na poště.

Nejznámější český sběratel známek Pytlíček ležel v bezvědomí ve sněhu

Krimi

Co se týče falzifikátů zakoupených na internetu, policie k vyšetřování jejich původu podrobnosti nesdělila. Podle mluvčí je to ale předmětem dalšího prověřování.

„Oba obvinění, kteří se řadu let aktivně věnují filatelii, způsobili na poštovném téměř 20tisícovou škodu. Přestože oběma hrozil trest odnětí svobody na 6 měsíců až 5 let nebo peněžitý trest, bude pravděpodobně jejich trestní stíhání zastaveno, protože složili desítky tisíc korun na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti,“ dodala Kormošová.

Policie označila případ jako kuriózní. Skutečností je, že poštovní známky se nestávají často předmětem doličným při vyšetřování zločinů.

Nejednalo se ale o zcela ojedinělou trestní kauzu. Podobný „filatelistický“ případ řešili nedávno kriminalisté v Liberci, kde muži posílal jeho příbuzný do vazební věznice rovněž falešné známky.

Foto: Policie ČR

Zabavené falzifikáty známek

Filatelie je adrenalin. Ve známkách se točí miliony, říká český odborník

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám