Hlavní obsah

Oscar: Filmem roku je V rytmu srdce, uspěli i Will Smith a Jessica Chastainová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepším filmem roku bylo na Oscarech vyhlášeno americké drama V rytmu srdce. Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli si v noci na pondělí převzal Will Smith za roli ve sportovním dramatu Král Richard: Zrození šampiónek a nejlepší herečkou je Jessica Chastainová.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Jessica Chastainová

Článek

V rytmu srdce je příběh o Ruby, která se narodila neslyšícím rodičům. Je v rodině jediná, kdo slyší. Když zjistí, jak moc ji baví zpěv, musí se rozhodnout mezi svými sny a rodinnými povinnostmi.

Režisérka Sian Hederová do svého příběhu obsadila Emilii Jonesovou, Eugenia Derbeze, Troye Kotsura či Daniela Duranta a Kevina Chapmana.

Jessica Chastainová zazářila ve snímku The Eyes of Tammy Faye. Ten vychází z životního příběhu Tammy Faye Bakkerové, která produkovala s manželem populární křesťanský televizní pořad, ale nakonec byla odhalena jako podvodnice.

Herečka ale připomněla spíše to, že Tammy podporovala LGBT komunitu. „Hodně se tu dnes večer mluvilo o lásce. Inspiruje mě její soucit a chápu ho jako vůdčí princip,” uvedla a dodala, že všichni chceme žít život bez strachu z násilí.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Režisérka vítězného filmu V rytmu srdce Sian Hederová (vpravo)

Foto: Jordan Strauss, ČTK/AP

Eugenio Derbez, Troy Kotsur, Marlee Matlinová, Sian Hederová, Amy Forsythová a Daniel Durant (V rytmu srdce)

Sci-fi snímek Duna režiséra Denise Villeneuvea získal Oscara za nejlepší kameru, vizuální efekty, zvuk, střih, filmovou scénografii a hudbu.

Trailer filmu DunaVideo: Vertical Ent.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Tvůrci Duny převzali Oscara za nejlepší zvuk.

Oscara za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli získala herečka Ariana Deboseová z muzikálu West Side Story, který režíroval Steven Spielberg. Připojila se tak k herečce Ritě Morenové, která Oscara ve stejné kategorii získala za stejnou roli v 1962.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ariana Deboseová drží Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v novém zpracování muzikálu West Side Story.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Will Smith fackuje Chrise Rocka.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Will Smith se neubránil slzám.

Will Smith na sebe upozornil také tím, že dal facku herci Chrisu Rockovi, který předtím vtipkoval na téma holé hlavy manželky Willa Smithe, Jady Pinkett Smithové. Ta nemá holou hlavu z legrace, ale kvůli nemoci, která se jmenuje alopecie.

Potom se za incident omluvil. Uvedl také, že Richard Williams, otec Venus a Sereny Williamsových, byl „nelítostným ochráncem své rodiny.”

Dodal, že u filmu člověk musí přijímat, že mu ubližují, pořád o něm mluví a i když k vám nemají úctu, „musíte se usmívat a předstírat, že je to v pořádku”.

V kategorii herce ve vedlejší roli byl oceněn Troy Kotsur za komediální drama V rytmu srdce. Stal se prvním neslyšícím hercem, který Oscara v této kategorii dostal. Poděkování pronesl ve znakové řeči.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Troy Kotsur získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli ve snímku V rytmu srdce.

Oscara za režii převzala Jane Campionová díky dramatu Síla psa.

Nejlepším celovečerním animovaným snímkem se stala hudební pohádka Encanto od Disneyho.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Jane Campionová dostává Oscara za režii od Kevina Costnera.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Billie Eilish

Foto: Brian Snyder, Reuters

Anthony Hopkins

Oscar za nejlepší píseň patří Billie Eilish za úvodní melodii bondovky Není čas zemřít.

Nejlepším cizojazyčným filmem se stal hlavní favorit, japonské roadmovie Drive My Car režiséra Rjúsukeho Hamagučiho. Film vznikl podle povídky japonského spisovatele Harukiho Murakamiho, který se zase inspiroval dramatem Strýček Váňa od Antona Pavloviče Čechova.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Film Drive My Car japonského režiséra Rjúsukeho Hamagučiho se stal nejlepším cizojazyčným filmem. Na snímku režisér při přebírání Oscara.

Svými kostýmy zaujal nejvíce Americkou filmovou akademii disneyovský hraný snímek Cruella.

Za nejlepší původní scénář získal Oscara autobiografický film Kennetha Branagha Belfast, za scénář podle předlohy pak snímek V rytmu srdce.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Vanessa Hudgensová

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Camila Morroneová

Foto: Brian Snyder, Reuters

Kenneth Branagh drží Oscara za původní scénář ke svému snímku Belfast.

Oscara za nejlepší krátký hraný film získal snímek Dlouhé loučení, nejlepším krátkým animovaným filmem zvolila snímek s názvem Stěrač předního skla.

V kategorii krátký dokument ocenění dostal film The Queen of Basketball. Ocenění za nejlepší masky má snímek The Eyes of Tammy Faye.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Stephanie Ingram, Linda Dowds a Justin Raleigh přebírají Oscara za nejlepší masky ve filmu The Eyes of Tammy Faye.

Udílení Oscarů zahájilo vystoupení zpěvačky Beyoncé. Prostor na pódiu v sálu losangeleského Dolby Theatre dostala herečka Mila Kunis, která se narodila na Ukrajině a která vyjádřila uznání nad ukrajinským odhodláním.

„Když jste svědky síly a odvahy těch, kteří čelí takové zkáze, je nemožné zůstat nedotčen jejich odolností,” řekla.

Pořadatelé se letos rozhodli udělit předem cenu v osmi kategoriích, které jsou obvykle méně sledované. Kromě kategorií zvuk, střih, filmová scénografie a nejlepší hudba, ve kterých uspělo sci-fi Duna, to byly masky, krátký hraný film, krátký animovaný film a krátký dokument.

OSCAR: Přehled hlavních vítězů

FILM: V rytmu srdce

HEREC: Will Smith (Král Richard: Zrození šampiónek)

HEREČKA: Jessica Chastainová (The Eyes of Tammy Faye)

HEREC (VEDLEJŠÍ ROLE): Troy Kotsur (V rytmu srdce)

HEREČKA (VEDLEJŠÍ ROLE): Ariana Deboseová (West Side Story)

REŽIE: Jane Campionová (Síla psa)

ANIMOVANÝ FILM: Encanto

SCÉNÁŘ: Belfast

KAMERA: Duna

DOKUMENT: Summer of Soul

Cílem bylo zkrátit délku přenosu pod tři hodiny a zvýšit sledovanost show, která v posledních letech soustavně klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám