Hlavní obsah

Urbanová: méně známé italské árie

Novinky, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro je na pěvecké recitály dost skoupý. Vlastně jediným operním gala bylo páteční vystoupení sopranistky Evy Urbanové ve zcela nabité Smetanově síni.

Foto: www.utb.cz

Budova rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Článek

První dáma české opery tentokrát nevsadila na "hitové" árie, které jsou notoricky známé, ale spíše na ty, které z operních i koncertních jevišť a pódií zaznívají málokdy nebo i téměř vůbec.

Nedočkali se ani zájemci o role smetanovské nebo dvořákovské, Urbanová "zůstala" po celý večer jen v Itálii, a to i ve třech přídavcích. V první půli recitálu zazněly jak dvě méně známé árie Adriany z Cileovy Adriany Lecouvreur, árie Normy ze stejnojmenné Belliniho opery a árie Fidelie z Pucciniho dnes takřka neuváděného Edgara.

Důvodem, proč zvolila tento místy nevýrazný repertoár, je, že právě připravuje s těmito áriemi nové album.

V druhé polovině večera šlo už (s výjimkou Catalaniho La Wally) o hudbu důstojnější, ať už z Pucciniho Turandot a Manon Lescaut či Mascagniho Sedláka kavalíra (Santuzza).

Orchestr dostal velký prostor

Urbanová měla po celý večer svou obvyklou výbornou hlasovou formu, jen začátkem koncertu se chvílemi potýkala s intonací. Kromě tradičně kvalitního dramatického oboru prokázala, že si umí se ctí vyhrát i s lyrikou. Publikum to ocenilo ovacemi ve stoje.

Pěvkyni doprovázel Orchestr opery pražského Národního divadla pod taktovkou zkušeného divadelního praktika ze Slovenska Ondreje Lenárda. Těleso dostalo během večera až překvapivý prostor (předehry, mezihry, intermezza - celkem sedm čísel!) a ne vždy obstálo na jedničku. Vůbec nejrozpačitěji dopadlo úvodní číslo, prolog k Boitově opeře Mefistofeles, které kdyby vůbec nezaznělo, bylo by lépe. Jinak je škoda, že několikrát, když se sólistka snažila modelovat pianissimové pasáže, s Lenárdem to ani nehnulo a nechal ji orchestrem vesele překrýt.

Reklama

Související témata:

Související články

Zappa na Pražském jaru

Frankovi Zappovi, od jehož smrti letos uplyne deset let, je věnován sobotní koncert ve Veletržním paláci, kde vystoupí orchestr Agon a Pražský výběr.

Výběr článků

Načítám