Hlavní obsah

Zappa na Pražském jaru

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Frankovi Zappovi, od jehož smrti letos uplyne deset let, je věnován sobotní koncert ve Veletržním paláci, kde vystoupí orchestr Agon a Pražský výběr.

Foto: Petr Hejna

Saga ve Stuttgartu - 18.11.2011

Článek

"Byl to můj nápad, říká ředitel Agonu, baskytarista Ivan Bierhanzl. "Přišel jsem s tím před dvěma lety a všichni zpočátku kroutili hlavami. Dramaturg Antonín Matzner je ale otevřený k širokému spektru hudby, tedy i k jazzu i rocku. Navíc se ukazuje, že Zappova hudba je nadčasová."

Koncert však nebude čistě rockový. "V první půlce zazní Zappova velmi komplikovaná orchestrální díla, pak zahraje Pražský výběr tři písně, včetně Zappova Willie The Pimp a jejich vlastního Tatrmana se Zappou sestříhaným videoklipem.

V druhé časti bude Agon hrát orchestrální úpravy Zappových populárních skladeb, jako je Be Bop Tang či Dog Breath Variation. Není vyloučeno ani překvapení v podobě jedné písně, kterou by Výběr a Agon zahráli společně.

Související témata:

Související články

Arming nezklamal, překvapil

Pondělní zahájení 58. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro patřilo tradičně provedení cyklu Smetanových symfonických básní Má vlast,...

Výběr článků

Načítám