Hlavní obsah

Ulítlé zvuky, ulítlé klipy. Thundercat Praze předvede, proč má Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodný americký zpěvák, ale také virtuózní baskytarista, který si říká Thundercat, zavítá 5. dubna 2017 do pražského Lucerna Music Baru. Místo standardního R&B píše komplikovanější „jazzy“ písně, někdy více do funky a jindy zase opatrně flirtuje s psychedelií a elektronikou.

Foto: Eddie Alcazar

Thundercat

Článek

Těžko zařaditelný chlapík připomíná ledacos z oblasti mezi Erykou Badu, Janelle Monáe, raným Steviem Wonderem a Stanley Clarkem. Jako basista se podílel na písních první zmíněné zpěvačky nebo na tvorbě Flying Lotus a Suicidal Tendencies. S Kendrickem Lamarem natočili hit These Walls, který obdržel Grammy v kategorii spolupráce v rapu a zpěvu.

Thundercat vyrůstal obklopen hudbou, jeho otec Ronald Bruner hrával třeba s Dianou Rossovou, Gladys Knightovou a The Temptations. Syn začínal v patnácti se skupinou No Curfew a pak s bratrem Ronaldem zkusili tvrdší zvuk v kalifornské formaci Suicidal Tendencies.

Velkým komerčním úspěchem byla později deska To Pimp a Butterfly Kendricka Lamara s hitem These Walls, na kterém prý měl zásadní podíl.

Sólové desky

Věnuje se také sólové tvorbě. Desky The Golden Age of Apocalypse (2011), Apocalypse (2013) a The Beyond / Where the Giants Roam (2015) si vysloužily slušný ohlas kritiky. Své písně vybavuje občas i nestandardními videoklipy plnými bláznivého humoru.

Letos přišel Thundercat se singlem Bus In These Streets, který vyšel v srpnu a na němž se kromě něj (zpěv, basa) podíleli Flying Lotus (programming) a Louis Cole (klávesy, bicí, programming). Thundercat v Praze vystoupí s Dennisem Hammem (klávesy) a Justinem Brownem (bicí).

Vstupenky budou v prodeji 8. prosince za 550 Kč v Lucerna Music Baru nebo v sítích Ticketpro a Ticketportal. Na místě za 650 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám