Hlavní obsah

Tvrdohlavý Čechomor

Novinky, Jiří Olič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proč Čechomor, ptám se?! Mám rád tuto skupinu, v jejímž názvu je již něco tvrdohlavého a to něco skřípe středověkem, ale proč právě zahajují výstavu Tvrdohlavých, kteří si do názvu dali prostou vzdorovitost? Jsou za tím pouhé kamarádšofty? Také, ale odpovědět na tyto složité otázky se dá pouze za předpokladu, že na to půjdeme striktně vědecky a kunsthistoricky.

Foto: Jiří Cysař

Náměstí Jiřího z Poděbrad v Řevnicích.

Článek

Především si musíme uvědomit, že s blížícím se vstupem do Evropské unie poněkud ztrácí na významu model středoevropské kultury, jejíž zlaté srdce bylo (a bilo) v Praze. A skupina Tvrdohlaví byla statisticky velice významně skupinou českou a pražskou. Ještě když pevně existovala, na začátku let devadesátých, všech jejích deset členů žilo v Praze. Dnes z nich pouze čtyři (to jest čtyřicet procent členů skupiny) zůstávají Pražáky bytem. Směrem na východ se přesunul Standa Diviš, po něm Zdeněk Lhotský a posléze - až do Brna - Stefan Milkov. Můžeme tedy abstrahovat a hovořit o viditelném přesunu okcidentální kultury směrem orientálním. (Říkalo se, že za Břeclaví začíná Východ!) Nakonec ten pruský intelektuál Spengler se svým fantasmagorickým Zánikem Západu a teorií, že kultury, podobně jako všechny živé organismy, se rodí, stárnou a umírají, bude mít pravdu!

O okcidentální kultuře bych se ani nezmiňoval, to jsou silná slova, jen bych skromně poznamenal, že té českosti a pražáctví bylo hned na té slavné první výstavě Tvrdohlavých méně než málo. Spíše byly slyšet hlasy, že jsou to vlastně velice pozdní ohlasy na umění dávných kultur, jeden v tom viděl step a Skyty, druhý Egypt a třetí fetiše z afrického pralesa až odněkud ze Zambie. Měli tedy Tvrdohlaví od samotných začátků pověst jakýchsi poutníků exotikou. Čirý mýtus! Stejně jako jsou myticky neskutečné všechny skupiny!

Ale zpět k té hudbě. V životě starých Čechů měla prý vždy důležité místo. Také u Tvrdohlavých a té jejich významné části, kterou dnes veřejnost jako výtvarníky vídává jen zřídka. Častěji je vidí hrát - na hudební nástroje i na jevišti. Pokud ale nehrají a chtějí, aby jim bylo hráno, většinou volí Čechomor. Ale také byl slyšen hlas, že ještě zarputilejší a tvrdohlavější je Věra Bílá.

Na okraj společné výstavy skupiny pod názvem Tvrdohlaví V. shostem René Háblem, která potrvá v prostorách pražského paláce Lucerna do 30. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám