Hlavní obsah

Seriál Smysl pro tumor je o životě a boji s nemocí, říká Jiří Bartoška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Příběh seriálu Smysl pro tumor je o tom naučit se žít s nemocí a naučit se s ní bojovat,“ říká Jiří Bartoška, který hraje jednoho z pacientů onkologického oddělení, kde se odehrává příběh mladého studenta, jemuž rakovina obrátí život naruby. „I v těžkých chvílích se dá vylovit nějaká naděje,“ dodává režisérka Tereza Kopáčová.

Rozhovory s představiteli a tvůrci seriálu Smysl pro tumorVideo: Česká televize

 
Článek

Není to lehké téma, přesto seriál Smysl pro tumor, který vysílá v neděli večer Česká televize, vyhrává ve sledovanosti. Z osmi dílů příběhu mladého studenta, kterému rakovina obrátí život naruby, se vysílaly už tři, další bude 28. ledna. Seriál zatím každou neděli přilákal k obrazovkám v průměru bezmála 1,4 milionu diváků starších patnácti let, uvedla tisková mluvčí České televize Vendula Krejčová.

„Ohlasy na odvysílané díly Smyslu pro tumor mám veskrze pozitivní. Věřil jsem, že bude mít seriál u diváků úspěch. Jeho téma má velký přesah a dotýká se spousty lidí. Je důležité o nádorových onemocněních, o průběhu léčby i prevenci mluvit. A jestli k tomu náš příběh jenom trochu dopomohl, tak jsem za to skutečně šťastný,“ uvedl Filip Březina, představitel hlavního hrdiny.

„Lidi reagují výrazně. Ozývají se ještě víc, než jsem zvyklá. Jsou tři typy reakcí - nadšené, že je seriál baví, překvapené z vlny emocí, které při sledování zažívají, a vděčné za to, že jsme téma otevřeli. Nejvíc mne těší, že se o seriálu mluví v různých prostředích a téma se hromadně řeší, což byla naše ambice,“ uvedla Tereza Kopáčová.

Nabourali jsme tabu, říká Tereza Kopáčová, která natočila seriál Smysl pro tumor

Kultura

Seriál je jiný v tom, že ke krutému onemocnění a jeho následné léčbě přistupuje s nadhledem a některé situace řeší s humorem.

Velkým plus jsou na konci každého dílu krátké rozhovory s mladými lidmi z pacientské organizace Fuck Cancer, kteří mají zkušenost s onkologickým onemocněním.

„Od začátku spolupráce s Českou televizí na Smyslu pro tumor jsme cítili, že tento seriál změní vnímání onkologického onemocnění širokou veřejností. A že zároveň upozorní na nutnost u nás všech projevit empatii a být oporou svým blízkým, kteří touto nelehkou životní etapou procházejí. Vše, co jsme očekávali, a ještě mnohem více, se stalo skutečností. Máme velké množství pozitivních ohlasů od lidí, kteří si nemocí sami prošli, ale i od rodičů, kamarádů, všech těch, kterých se nemoc načas nepřímo dotkla,“ řekl předseda Fuck Cancer David Foldyna.

„Z našeho pohledu je nesmírně důležité o této problematice hovořit, a hlavně si uvědomit, že rakovina není konec, ale jen začátek,“ dodal.

Zajímavosti o seriálu Smysl pro tumor
Natáčení osmi dílů zabralo celkem 81 dní. Štáb točil nejen v Česku, ale i v italském regionu Apulie.
Záběry z nemocničního prostředí se točily 23 dní za běžného provozu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.
V komparzních rolích si zahrálo 30 skutečných ragbistů. Hlavní postava Filip Kalina je totiž kromě studenta medicíny také sportovcem, který hraje právě ragby.
Před kamerou se objevuje například doktor Tomáš Česák, přednosta Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové, i 17 tamních zdravotních sester.
Postava Terezy Brodské je nadšenou malířkou. Pro scénu její vernisáže bylo použito 35 pláten, jejich skutečným autorem je malíř Tomáš Fišera.

RECENZE: Smysl pro tumor potřebuje humor

TV a streaming

Reklama

Výběr článků

Načítám