Hlavní obsah

RECENZE: Zabiják Jimmy Carr už provokatéry neusazuje, mezi rychlými jednohubkami popichuje a vychovává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský komik Jimmy Carr, známý pro svůj černý, až hraniční humor, v novém speciálu na Netflixu své největší zbraně nepoužil. V komediální hodince sice namixoval solidní výběr kontroverzních témat jako Natural Born Killer, ale interakci s publikem nechal vyznít do ztracena a výtržníci mu tentokrát nepomohli.

Jimmy Carr: Natural Born KillerVideo: Netflix

 
Článek

Reakce na nevychované publikum jsou přitom komikovým trumfem a během svých turné či předchozích speciálů z toho Jimmy Carr s přehledem těžil.

V mnoha případech na štěky ze zaplněných sálů přímo čekal, a dokonce k nim vyzýval. Nechával tak vyniknout svou rychlou mysl a správně sázel na to, že zvlášť peprnější hlášky zafungují lépe ve spojení se skutečným protagonistou než s imaginárním přítelem.

V záznamu z Aylesbury Waterside Theatre v jihovýchodní Anglii ale Carr zřetelně šlápl na brzdu. Ne snad v kontroverzi nebo posouvání hranic, kam je ochotný zajít. Tam je vše při starém. Jeho dikce a načasování však málokdy působí svižně a přirozeně a kdákavý smích, který se stal natolik rozpoznatelným, je snad už pouhou součástí show než upřímným projevem.

RECENZE: Sama proti drakovi. Mladá dáma Brownová bojuje za vzorovou oddechovou fantasy

Film

Jde samozřejmě o do poslední minuty promyšlené a naplánované vystoupení, divák by to ale neměl cítit z každého druhého hlodu.

V pořadí čtvrtý stand-up, který Jimmy Carr pro Netflix připravil, je plný tradičního popichování publika, při kterém hvězda večera zkouší trpělivost a odolnost diváků v rychlé kadenci takzvaných one-liners, tedy vtípků, kde pointa hbitě střídá pointu.

Zaznívají narážky na kontrolu zbraní, náboženství nebo konsenzus při milostných hrátkách. Na to, jak těžká váha komik je, ale působí arzenál opakovaně a mnohdy až překvapivě neškodně. Pokud neexistují hranice, mělo by to být znát i za cenu, že polovina diváků vypne vystoupení po deseti minutách.

Foto: Netflix

Jimmy Carr: Natural Born Killer

Novým Carrovým fanouškům bude Natural Born Killer bohatě stačit, i když zůstanou ochuzeni o obraz komika, který se na pódiu neštítil ničeho. A to především v nedobrovolné spolupráci s nejedním výrostkem z publika.

I letos Carr nakonec do hlediště zamíří a jde rozhodně o nejlepší část večera. Jeho výchovné týrání mladíka, který zažije zřejmě nejpodivnější rodičovskou lekci o dospívání, však postrádá onu radostnou odvetu z usazení sprostého narušitele, jakkoliv je dobré a vtipné.

Místo toho se do představení, včetně závěrečného grilování úrovně sexuální výchovy ze starých VHS kazet, vloudila jakási morální nadstavba, která vcelku přesně a korektně poukazuje na společenské problémy a nabízí jednoduché řešení. Jen to zkrátka není Carrova parketa, zvlášť poté, co pozurážel matky třetiny diváků v rámci svých zájezdů.

Velcí příznivci komika a rovněž úspěšného moderátora si přijdou na své. I oni však zřejmě projeví pochybnost nad tím, zda se z humorného ostrostřelce a zabijáka po padesátce nestal jen hubatý, zábavný taťka. Třeba se ale na stará kolena ještě nějaký raubíř v páté řadě najde.

Jimmy Carr: Natural Born Killer (Netflix)
Velká Británie 2024, 59 min. Režie: Jimmy Carr a Brian Klein, hrají: Jimmy Carr
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Vedlejší produkt přináší napětí, zvraty a skvělou podívanou

TV a streaming

RECENZE: Šógun hraje brilantní politickou hru na pozadí střetu kultur, ostrých mečů a nekompromisních tradic

TV a streaming
Související témata:
Film Takoví normální zabijáci

Výběr článků

Načítám