Hlavní obsah

RECENZE: Vedlejší produkt přináší napětí, zvraty a skvělou podívanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminálkami se to v poslední době na televizních obrazovkách jen hemží. Bohužel často ne příliš povedenými. Natočit napínavý a dobrý detektivní příběh totiž není snadné. Režisérovi Peteru Bebjakovi se to ale podařilo. Už po několikáté. Jeho Vedlejší produkt má napětí, překvapení, silné postavy a je akční od samého počátku.

Foto: Tomáš Martínek/ČT

Téměř kompletní tým, zleva Michal Sikora, Martin Hofmann, Albert Čuba, Zuzana Stivínová a Tomáš Maštalír

Článek

První díl psychologického dramatu o tom, kam až jsou kriminalisté ochotni zajít, aby našli a usvědčili pachatele, uvedla Česká televize v neděli večer.

Zavedl do Ostravy, kde vyšetřovatelé Josef Krulich a Michal Janoušek při dramatické akci dopadli vraha mladé dívky. Poté při papírování a dohledávání dalších spojitostí Krulich objevil případ další vraždy, která je těsně před uplynutí promlčecí lhůty. Rozhodnutí pokusit se starý případ vyřešit mu překazí jeho šéfová. Ale on se nedá a zkusí všechno možné. Kam až ho tato cesta dovede, uvidíme ve dvou zbývajících dílech.

Foto: Tomáš Martínek/ČT

Martin Hofmann a Tomáš Maštalír hrají kriminalisty Michala Janouška a Josefa Krulicha.

Minisérie je příjemná nejen napětím, ale také v kriminálkách nezvykle používanou kamerou Martina Žiarana, jejími detailními záběry, které ukazují sebemenší hnutí mysli. A také hudbou skladatele Juraje Doblakova umocňující atmosféru příběhu.

Neexistují lidé, kteří by neskrývali nějaké tajemství, říká režisér Peter Bebjak

TV a streaming

Nic z toho by však nebylo bez skvělého herectví nejen představitelů hlavních rolí. Tomáš Maštalír (Josef Krulich) je citlivým tvrďákem, Martin Hofmann (Michal Janoušek) jeho smutkem oplývajícím parťákem řešícím manželskou krizi a Zuzana Stivínová ráznou šéfkou ostravského oddělení vražd, která se snaží být fér. Na rozdíl od někdy až slizkého vyšetřovatele Alberta Čuby, jenž si jde za svým.

Foto: Tomáš Martínek/ČT

Albert Čuba s Martinem Hofmannem

Minisérie potvrzuje, že se vyplatí, když na scénáři pracuje bývalý či v tomto případě současný kriminalista. Česká televize si to vyzkoušela už u velmi úspěšných seriálů Případy 1. oddělení, jejichž některé díly také Bebjak režíroval, nebo Devadesátky a nyní na to navazuje Vedlejším produktem.

K němu scénář napsali Jakub Režný a Aleš Preis, jenž je šéfem oddělení obecné kriminality v Písku. Předtím byl patnáct let vyšetřovatelem pražského Prvního oddělení. Proto zná detailně práci kriminalistů, postupy a procesy, které divákům poutavě předkládá.

Jak to bude dál, uvidíme za týden. Už teď ale lze tušit, že to bude další dobrá kriminálka.

Vedlejší produkt
ČT, 3 díly. Režie: Peter Bebjak, hrají: Tomáš Maštalír, Martin Hofmann, Zuzana Stivínová, Albert Čuba, Pavla Beretová a další
Hodnocení: 80 %

StarDance je kompletní. Dominik Vodička bude obhajovat titul tanečního krále

TV a streaming

Zdeněk Chlopčík už nebude porotcem StarDance

TV a streaming

Výběr článků

Načítám