Hlavní obsah

RECENZE: Sama proti drakovi. Mladá dáma Brownová bojuje za vzorovou oddechovou fantasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netflix se se snímkem Juana Carlose Fresnadilla vydal na malou odyseu po stopách vlastní verze matky draků. Mladá dáma je drahé televizní dílko na páteční večer potvrzující, že streamovací platforma kraluje ve výrobě jednoduchých bijáků na jedno použití.

Upoutávka k filmu Mladá dámaVideo: Netflix

 
Článek

Za rozpočet osmdesát milionů dolarů by se dalo vykouzlit i víc, magie Mladé dámy však spočívá v jednoduchosti, se kterou přistupuje ke svým konzumentům. A tak zatímco drak degustuje princezny, diváci s ovladačem v ruce mají program jasný.

Nenáročnou fantasy s nezávislou mladou hrdinkou, kterou znají z jednoho z nejúspěšnějších seriálů v historii Netflixu (Stranger Things).

Millie Bobby Brownová táhne celý film, ve kterém bojuje za přežití své chudé rodiny, za rovnoprávnost mladých sečtělých princezen a nakonec i s drakem samotným. Scenárista Dan Mazeau ve svém prvním sólovém projektu neřeší jak a proč.

Mutanti, šlechtici, špioni a paraziti. Dubnové novinky na streamovacích platformách

TV a streaming

Jeho příběh je chytře vystaven na jedné ústřední postavě, která po nutném úvodu předvádí 101 způsobů, jak přežít ve dračí sluji dle vzoru klasických pohádek, ve kterých krásné panny padaly v oběť sedmi hladovým hlavám. Tentokrát ale prince není potřeba.

Foto: Netflix

Za humny je drak, který chrlí napalm na statečnou Elodie.

Postava Elodie je trochu dobrodružnější Belle křížená s Bilbem v otrhané sukni a místy i Lara Croftová, když přeskakuje propasti a v jeskyni zkoumá v plánku, jak přechytračit obludu.

A zatímco tematicky film míří někam mezi pohádku a fantasy, ošetřování popálenin druhého stupně a nestvůra likvidující vojáky všechny ubezpečí o přístupnosti, se kterou Netflix tentokrát vyrukoval. Ostatně i plakát hlásí do světa, že se o pohádku rozhodně nejedná.

Špičkové obsazení populární herečky do titulní role doplňují další zajímavá jména jako Angela Bassettová (nevlastní matka Elodie), Robin Wrightová (královna) nebo skvěle vybraný dračí hlas Shohreh Aghdashloové. O hereckých dovednostech nemůže být příliš řeč – role Brownové je především fyzickou dřinou a ostatní prakticky nemají s čím pracovat. Mladá dáma je ale přesně tím snímkem, kde na tom nesejde.

Foto: Netflix

Jenny? Robin Wrightová se jako královna blíží spíš své druhé slavné roli v Domku z karet

Mnohem víc by mu však slušel důraz na logiku událostí nebo jednání postav, které právě nejsou v lítém boji s ohnivou tlamou. Pomiňme, že hlavní hrdinka je okatě nesmrtelná a drak ji záměrně šetří. To je jasné a snad i žádoucí. Okolnosti jejího střetu jsou ale ukázkovým příkladem slabého scénáře, který klade berličku za berličkou jen aby ji přivedl tam, kam potřebuje.

Na jedné straně emancipovaná mladá bojovnice odpouští strašné zrady, následně je milosrdná a zároveň bez lítosti k nepřátelům. Hrůzný pád do propasti přežívá s několika škrábanci, aby nakonec jakoukoli vážnější újmu řešila univerzální živou vodou v podobě světélkujícího hmyzu. Drak, kterému přes krunýř ublíží oheň (který vypadá jako napalm z coppolovské klasiky Apokalypsa), je pak posledním z řady nesmyslů.

Sázka na jednu kartu však vychází dokonale. Výše zmíněné totiž tempu a narativu celého filmu neublíží ani trochu. Už díky tradičnímu pohádkovému vzoru oběti zlému drakovi k záchraně království jsou dějství jasně daná a necelé dvě hodiny utečou jako voda. Pozitivní je i absence přebytečného humoru nebo jiných prvků, které by měly přímočarou jízdu snad obohatit.

Foto: Netflix

Příběh je chytře vystaven na jedné ústřední postavě, která po nutném úvodu předvádí 101 způsobů, jak přežít ve dračí sluji.

Znalost publika a mnohdy nutný pragmatismus streamovacích služeb zde vítězí na celé čáře. Oddechový materiál potěší nejen fanoušky Brownové, vizuální podoba je dostatečně kvalitní, aby nepůsobila jak vyrobená na míru pro televizní film.

Mladá dáma naplnila svou roli v plné zbroji i s lehkým náznakem příchodu budoucí paní dračího tvorstva. Jen bude s příchodem dalších jednohubek ve videotéce zapomenuta dřív, než řeknete Bajaja.

Mladá dáma (Netflix)
USA 2024, 108 min. Režie: Juan Carlos Fresnadillo, hrají: Millie Bobby Brownová, Ray Winstone, Angela Bassettová, Brooke Carterová, Nick Robinson, Robin Wrightová, Milo Twomey, Nicole Josephová, Mens-Sana Tamakloe, Shohreh Aghdashloová a další
Hodnocení: 70 %

RECENZE: Stíny v mlze II. jsou dobrá detektivka

TV a streaming

RECENZE: Gentlemani: Seriálová gangsterka pobavila svět

TV a streaming

Reklama

Související témata:
Film Mladá dáma

Výběr článků

Načítám