Hlavní obsah

Neexistují lidé, kteří by neskrývali nějaké tajemství, říká režisér Peter Bebjak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské oddělení vražd. Sériový vrah, případ těsně před promlčením a vyšetřování na hraně zákona. Na obrazovky České televize se na konci dubna chystá třídílné psychologické drama Vedlejší produkt o tom, kam až jsou kriminalisté ochotni zajít, aby našli a usvědčili pachatele. Natočil jej režisér Peter Bebjak a do hlavních rolí obsadil Tomáše Maštalíra, Martina Hofmanna a Zuzanu Stivínovou.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Peter Bebjak

Článek

Peter Bebjak má se seriálovými kriminálkami velké zkušenosti. Kromě oblíbených Případů 1. oddělení natočil například z těch nedávných i Kriminálku Anděl či Matematiku zločinu.

Z filmů pak třeba válečné drama Zpráva a thrillery Trhlina, Stínohra nebo novinku Smršť. Na svém kontě má ale i štědrovečerní pohádku Krakonošovo tajemství.

Proč jsou podle vás u diváků tak oblíbené detektivky, kriminálky?

Protože nutí diváka přemýšlet, používat dedukci a zažívat pocit výjimečnosti, když odhalí zločince dříve než vyšetřovatelé v seriálu či filmu. Ale hlavně - je to žánr, kde většinou dobro zvítězí nad zlem a pachatel je usvědčen. A to má rád každý.

Foto: Petr Horník, Novinky

Peter Bebjak získal cenu za režii filmu Čára na MFF KV, 2017

Skoro jako v pohádkách, nakonec i váš Krakonoš, v pohádce Krakonošovo tajemství, měl svou temnější stránku.

Neexistují lidé, kteří by v sobě neskrývali nějaké tajemství, nebo, jak říkáte, kteří by neměli svou temnou stránku. Ale je na každém, jak s ní dokáže pracovat, jak ji dokáže potlačit nebo jak ji dokáže nahradit či dokonce využít ve svůj prospěch bez toho, aby někomu ubližoval.

Spisovatel Jozef Karika: I když se Slovákům podaří z temného kruhu vystoupit, strhne nás zas zpět

Knihy

Kriminálek jste natočil už hodně, Vedlejší produkt je ale jiný. Zkoumá, kam až mohou lidé při hledání spravedlnosti zajít. Co vás na scénáři nejvíc zajímalo nebo přesvědčilo, že jste se jej rozhodl natočit?

Mám rád scénáře, jejichž autoři, nebo jeden z autorů, mají osobní zkušenosti s pravidly, prostředím, způsoby fungování a detailně ovládají jednotlivé fáze práce operativců a vyšetřovatelů. Díky tomu se dostáváte do reálné blízkosti, jak může probíhat vyšetřování zločinu. Míra důvěrnosti a autenticity je vždy velkou výzvou. Zažil jsem to v Případech 1. oddělení i v Devadesátkách.

Všichni toužíme po spravedlnosti. Ukážete v seriálu, kde je hranice, která už by se neměla překročit?

Někdy dobrý úmysl nemusí dopadnout podle představ. Ale chci věřit, že spravedlnost si vždy najde nějakou skulinku, jakou se dostane na povrch.

Trailer k filmu ČáraVideo: Bontonfilm

Tématem minisérie Vedlejší zločin je posedlost spravedlností. Čím jste ve své profesi posedlý vy?

Posedlý? Jestli je to v pozitivním smyslu, tak prací. Je pro mě koníčkem, je pro mě volným časem. Baví mě hledat nové věci, pro mě nevyzkoušené, zdokonalovat se.

Kam až může vést touha po spravedlnosti, ukáže televizní minisérie Vedlejší produkt

TV a streaming

Nyní je v kinech váš nový film, thriller Smršť, kde hraje hlavní roli Tomáš Maštalír, jako ve Vedlejším produktu. Čím vás nadchl?

Tomáš je skvělý herec, talentovaný a velký profesionál. Vždycky, když s ním spolupracuji, mohu se na tyto jeho dary spolehnout a mohu se spolehnout, že mě práce s ním bude bavit.

V jaké fázi je natáčení vašeho avizovaného filmu Tatar? A o čem bude?

To je projekt, který se mi velmi líbil. Odehrává se v roce 1968 a je to zajímavá love story, ale bohužel ještě nedozrál čas, aby se tento film blížil k natáčení. Takže v současnosti je spíš v hibernaci.

PRVNÍ DOJMY: Matematika zločinu varuje před selháním

Film

RECENZE: Smršť táhnou vzhůru herci

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám