Hlavní obsah

RECENZE: To se vysvětlí, soudruzi! Seriál spíš pro pamětníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci, Arabela, Létající Čestmír nebo snad Akta X? Ani jedno. Není to ani seriál s pohádkovým rozvržením dobrých a zlých sil, ani bytostná sci-fi. Přesto má z každého trochu. Nový osmidílný seriál České televize To se vysvětlí, soudruzi! totiž s pracuje s paranormálními jevy.

Foto: ČT

Jiří Macháček a Jan Cina jako vědci David Zajíc a Vojtěch Bek

Článek

Skutečnosti, pro které neexistuje racionální vysvětlení, zkoumají vědci z Ústavu paranormálních jevů. Děj je zasazen do osmdesátých let minulého století, kdy v Československu vládli komunisté a každé podezřelé chování přitáhlo pozornost Státní bezpečnosti.

Nejedná se však o drama, ale o komedii, která si dělá legraci nejen z bláznivých vědců, ale i z estébáků.

Foto: ČT

Jan Cina v pracovní vědecké kombinéze

Každý díl bude sledovat jiný případ, každý díl je natočen v jiném duchu. Jeden jako sci-fi, druhý jako western, další jako detektivka, nechybí horor. Žánry jsou jiné, ale obsazení stejné.

Jiří Macháček se coby vědec David Zajíc k paranormálním jevům staví skepticky a jeho pracovní náplní je odhalovat satanistické vzkazy v imperialistické hudbě. Díky tomu si může nerušeně užívat poslech nahrávek, ke kterým by se jinak sotva dostal.

RECENZE: Smysl pro tumor potřebuje humor

TV a streaming

Když se jeho nový kolega Vojtěch Bek, kterého hraje Jan Cina, podivuje nad jeho zaměřením, ucedí: „Si pusť Stairway to Heaven od Led Zeppelin, pozpátku, vyvolávají tam Satana. Nebo nová deska ZZ Top, skvělá mimochodem.“

A když s ním pak vyjede za novým případem, kdy se v kruzích v obilí objeví velká kostka ledu s tělem uvnitř, řekne: „Já to dělám patnáct let a není žádný jev, za kterým by nebyla buď lidská blbost, nebo rovnou podvod.“

S velkým nadhledem pak vědec Zajíc bere dvojici estébáků, drsňačku Snížkovou Anny Fialové a dobráckého Horu Leoše Nohy.

Foto: ČT

Estébačka Snížková v akci

Děj prvního dílu ubíhá vcelku předvídatelně, překvapení přijde až na jeho konci. A také zjištění, čím se kromě vyšetřování dalších „vědeckých“ případů bude partička hlavních hrdinů zabývat. Jeho příběh je dobře vystavěný, začínají se ukazovat charaktery postav, je naznačena linka, kterou bude všech osm dílů propojeno.

Seriál diváky vrátí do doby tesilových kalhot, trvalých ondulací, opatrnosti vůči všemu a všem a k oslovení soudruhu. Díky hereckým výkonům, střídání žánrů a nadsázce ale asi nikoho nemusí pohoršit humorný pohled na dobu minulou.

Nakonec tvůrci seriálu To se vysvětlí, soudruzi! včetně režisérů Matěje Chlupáčka a Michala Samira obdivují Václava Vorlíčka a Miloše Macourka, kteří stojí právě za Arabelou či Létajícím Čestmírem. Kopírovat je však v žádném případě nechtějí.

Seriál ale asi bude zábavnější pro ty, kteří dobu socialismu prožili, než pro mladší generaci, která se s paranormálními jevy setkává v dnešní době takřka na každém kroku.

To se vysvětlí, soudruzi!
ČT, 8 dílů
Režie: Matěj Chlupáček, Michal Samir
Scénář: Miro Šifra, Lucie Vaňková, Marie Stará
Hrají: Jiří Macháček, Jan Cina, Anna Fialová, Leoš Noha, Lenka Termerová, Richard Stanke a další
Hodnocení: 60 %

Režisér Matěj Chlupáček: Kulisy k seriálu To se vysvětlí, soudruzi! jsme si schovali

Na kus řeči

Lenka Termerová: Paranormální jevy zažívám každý den

Na kus řeči

Reklama

Výběr článků

Načítám