Hlavní obsah

RECENZE: Na Hvar! Také Nova začala vyšetřovat vraždy na chorvatském pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Šmankote, co to je?“ napadne asi nejednoho diváka krimiseriálu Policie Hvar, a to ani nemusí být fanouškem temných thrillerů. Krimiseriály totiž obvykle vtipkují úsporně bokem vedle pátrání, jenže česko-slovenský projekt s Jakubem Štáfkem a Alžbětou Ferencovou v hlavních rolích odstartoval odvážně rovnou s groteskou. Nejistota, kam tvůrci míří, přežívá i po finále prvního dílu.

Foto: TV Nova

Zločiny mezi českými a slovenskými turisty na chorvatském pobřeží vyšetřují v seriálu Policie Hvar Alžběta „Zea“ Ferencová a Jakub Štáfek.

Článek

Naprosto stejná otázka diváka napadne už nad pouhou informací v televizním programu, protože Policie Hvar se na Nově rozjíždí v neděli 4. února, prakticky jen tři týdny poté, co na konkurenční Primě vypustili krimiseriál Na vlnách Jadranu. Stejná destinace i žánr.

Proč se dvě komerční televize tahají o stejnou kost? Odpověď ale diváka nakonec ani zajímat nemusí, rozhodně nebude mít vliv na to, u kterého z těch dvou seriálů zůstane. Pokud tedy zůstane.

Sázku na Chorvatsko, nejoblíbenější dovolenkovou destinaci Čechů, by mohly televize zároveň prodávat jako reklamu turistickým kancelářím. Oba tituly se kochají prostředím o něco víc, než vyžaduje policejní vyšetřování i přidaná romantika.

RECENZE: Poctivá kriminálka a hold Jiřímu Markovičovi

TV a streaming

Oba mají dokonce i podobného hrdinu – českého policistu, který zamíří k moři v podstatě z donucení a zároveň jako do svého vnitřního vyhnanství. Zatímco Matěj Hádek se na ostrově Brač, kam vyrazila se štábem Prima, vyrovnává se smrtí svojí partnerky, na Nově přijíždí na Hvar Jakub Štáfek zdrcený po čerstvém rozvodu, ještě se snubním prstenem na ruce.

Co tedy nabízí Nova jiného proti tomu, s čím přišla Prima? Odpověď pro milovníky žánru krimi a detektivek: na Brači se zatím hlavně krade či bloudí, ale na Hvaru se rovnou vraždí! A to nejen v prvním dílu, odvysílaném 4. února, ale také v pátém z osmi, který televize jako jediný další představila novinářům.

Foto: TV Nova

Jakub Štáfek, Bořek Slezáček a Peter Nádasdi jako zástupci české, chorvatské a slovenské policie, kteří spolu vyšetřují zločiny na Hvaru.

Fanoušky detektivek nejspíš potěší, že tvůrci v nich při odhalování pachatele klamou tělem a při rozuzlení je neošidí o závěrečný dvojitý zvrat. Jenže zatím těžko říct, jestli nabídnou sérii mrtvol jako Vraždy v Midsomeru, nebo budou řešit taky méně závažné případy – a tím se povážlivě ještě víc přiblíží konkurenci, která už u publika získala náskok.

Každopádně na to Nova jde od první chvíle se značnou mírou komediální nadsázky – první setkání Štáfka a Ferencové na lodi skončí hádkou a roztržka dál eskaluje v grotesku, kterou však projdou oba představitelé s jistou dávkou herecké nejistoty.

RECENZE: Nová řada seriálu Temný případ začala. Zatím kličkuje mezi střípky z minulosti a podivnými událostmi současnosti

TV a streaming

Ještě než se Štáfek s Ferencovou jako budoucí česko-slovenský policejní výsadek srazí na stanici a smíří se s představou, že z nich budou během léta rovnocenní kolegové, scénář zamíří i do pater crazy komedie, a nakonec je vymáchá i v trapné scéně hraničící s parodií.

Diváckou nejistotu, jaký žánr se mu to rozvíjí před očima, pak průběžně budí i následující dění. Záběr na mrtvolu pod hladinou doplní rozverný hudební doprovod– aha, ona to tedy bude asi černá komedie, napadá diváka, jenže dál už to běží zase jinudy a onen záběr se najednou jeví jako neobratnost.

A když se na scéně objeví bulvární reportérka a neherec „Pan Xindl“, diváka ovládne dojem, že sleduje humorné video ze sociálních sítí.

Foto: TV Nova

Dojde i na tanec

Jak se tohle klubko hadů udrží v jednom pytli v dalších dílech, těžko odhadovat, ale se znalostí toho jediného dalšího to vypadá, že minimálně po několika dalších epizodách se komediální rovina přece jen usadí, aspoň z větší části. Na policejní stanici totiž v tu chvíli už vykrystalizovalo trio, které působí před kamerou velmi přirozeně.

Z něj nejzkušenější Jakub Štáfek má rovnocenné partnery jak ve slovenské tanečnici a zpěvačce Alžbětě Ferencové, známé jako Zea, tak v mladém herci Tomasi Seanu Pšeničkovi. Jejich kolega Péter Nádasdi se však přece jen pohybuje v grotesknějších polohách, než spojení s touto trojicí obvykle snese.

Žebříček: Na platformách boduje Barbie, Oppenheimer, Napoleon, Temný kraj i Markovič

TV a streaming

Největší zvědavost z obsazení zatím budí charismatická Zea, pro niž je seriál teprve druhou hereckou zkušeností. Po úspěšné hlavní roli ve slovenském seriálu Iveta, projektu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Jana Hřebejka, přišla nabídka nejen z Novy, ale dokonce i z pražského Národního divadla. Právě tam zkouší roli Julietty v Mefistovi, jevištní adaptaci stejnojmenného románu Klause Manna.

Na obrazovce to zatím vypadá, že přinejmenším v rolích, kde může hodně vycházet sama ze sebe, vyznívá velmi autenticky.

Policie Hvar, Nova
Režie: Tomáš Pavlíček a Kryštof Hanzlík
Scénář: Tomáš Grombíř, Kryštof Pavelka, Jan Singer, Tereza Dusová, Jozef Koleják
Hrají: Alžběta „Zea“ Ferencová, Jakub Štáfek, Tomas Sean Pšenička, Bořek Slezáček, Petr Vaněk, Vilma Cibulková, Jan Plouhar atd.
Hodnocení 50 %

RECENZE: Na vlnách Jadranu se houpou zlomená srdce a vyšetřují zločiny

TV a streaming

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám