Hlavní obsah

RECENZE: Poctivá kriminálka a hold Jiřímu Markovičovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat ke starým dobrým kriminálkám, a především velká pocta bývalému šéfovi pražské mordparty. To je šestidílný seriál Metoda Markovič: Hojer. Natočil ho režisér Pavel Soukup pro platformu Voyo a vysílat se začíná v pátek.

Trailer: Metoda Markovič: HojerVideo: Voyo

 
Článek

Když zlu nastavíte lidskou tvář, zní podtitul seriálu. To přesně vystihuje osobnost Jiřího Markoviče, který sloužil u policie šestatřicet let, z toho třináct let šéfoval pražskému 1. oddělení. Markovič totiž i k vrahům přistupoval férově, v každém z nich viděl hlavně člověka.

Foto: Voyo

Václav Neužil ml. jako kriminalista Josef Vilímek a Petr Lněnička jako Jiří Markovič.

Seriál představuje jeden z jeho velkých případů, vyšetřování a dopadení sériového vraha Ladislava Hojera.

Kromě toho nechává nahlédnout do kriminalistova soukromí, rodiny se dvěma dětmi a manželkou, která má pro jeho práci naprosté pochopení. Méně už pro dárky, které dostává od svých „případů“. Je docela překvapením, jaké bestiální vrazi svému vyšetřovateli dávají.

RECENZE: Extraktoři, ti, co zachraňují životy

Kultura

Markoviče skvěle ztvárňuje Petr Lněnička, který je lidským, sympatickým vyšetřovatelem. Jeho zkušeného a vtipného parťáka hraje Václav Neužil ml. a mladého, začínajícího kolegu Adam Mišík.

Vraha Ladislava Hojera, jenž ke svému vyšetřovateli přilne až tak, že po rekonstrukci, kde téměř uškrtí figurantku, usne v autě na jeho rameni, Petr Uhlík.

Naprosto věrohodně předvádí inteligenčně slabého, nedozrálého, ale v mnoha okamžicích slizkého vraha, ze kterého běhá mráz po zádech. Je tak působivý, že je obdivuhodné, že k němu může Markovič zachovávat natolik lidský vztah.

Foto: Voyo

Vraha Ladislava Hojera hraje Petr Uhlík.

V každém díle se kromě Hojerových zločinů odehraje ještě jeden menší případ z řady těch, které Markovič se svými kolegy vyšetřoval. Zajímavou linii představují i Markovičovy návštěvy ve vězení, kam chodí za inženýrem Vladimírem Tekverkem, inteligentním sadistickým vrahem. Toho v seriálu hraje Vojta Kotek. Z prvních dvou dílů se ale smysl těchto návštěv odhadnout nedá.

Napovědět mohou slova Jiřího Markoviče během příprav natáčení. „Byla to ode mě taková vyčůranost. Oni byli otevření, už nemohli dostat vyšší trest. A já se za nimi vlastně jezdil učit, kde jsem udělal ve vyšetřování chyby.“

Bývalý šéf pražské mordparty se seriálu nedočkal, zemřel v nedožitých osmdesáti letech předloni v říjnu.

Foto: Voyo

Trojice kriminalistů: Adam Mišík (Vlastimil Červenka), Václav Neužil ml. (Josef Vilímek) a Petr Lněnička (Jiří Markovič)

Režisér Pavel Soukup natočil poctivou kriminálku, která má i díky kameramanovi Ondřeji Belicovi temný nádech, odkazující k letům takzvané normalizace, ve kterých se odehrává.

Metoda Markovič: Hojer je další z řady originálních projektů Voyo. Kromě návratu ke kvalitně zpracovanému žánru kriminálek, který má ostatně v domácí historii televizní tvorby tradici, je seriál výjimečný i výbornými hereckými výkony. A v neposlední řadě i autenticky zpracovaným příběhem jednoho z nejlepších československých kriminalistů.

Metoda Markovič: Hojer
Voyo. Režie: Pavel Soukup, kamera: Ondřej Belica, hrají: Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil ml., Adam Mišík, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek a další
Hodnocení: 85 %

RECENZE: Vytoč mého agenta. Sázka na hvězdy hrající samy sebe vyšla

TV a streaming

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám