Hlavní obsah

RECENZE: Adikts: Zkratky nic nevyřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní zrychlená doba hledá a nabízí zkratky. Zkratky, jak rychle a jednoduše všechno vyřešit. Jednou z takových jsou drogy nabízející snadnou cestu k permanentní kreativitě, lásce, světu bez válek, bez depresí… Jenže je tomu tak? I to řeší nový seriál České televize Adikts.

Trailer AdiktsVideo: Česká televize

 
Článek

Přináší příběhy pětice studentů adiktologie, kteří se rozhodnou drogy vyzkoušet. Mají totiž pocit, že by měli vědět, čím procházejí jejich budoucí klienti, jejichž průvodci ke zvládnutí závislostí mají být.

„Potřebuju mít zkušenost s drogou, abych byla lepší průvodce?“ ptá se jedna ze studentek své profesorky. „Potřebuje mít chirurg vyoperované slepé střevo, aby ho mohl vyoperovat jinému?“ zní odpověď. Přesto se pro experiment rozhodnou.

Jenže účinek drog se po jejich požití stane permanentním. Výjevy euforie, kdy se jeden stane supersamcem, druhý získá sebedůvěru, třetí je najednou nejlepší studentkou, čtvrtá má zase lásku pro všechny a pátý se začne mít rád, jsou dotaženy působivým obrazem a zvolenou hudbou.

Adikts: Seriál České televize zahajuje obří národní drogovou osvětu

TV a streaming

Pětici studentů Maxe, Mell, Emu, Robina a Soňu skvěle zahráli Martina Jandová, Petr Uhlík, Luciana Tomášová, Kristýna Jedličková a Tadeáš Moravec. Všechny jejich role jsou si rovnocenné, nikdo není ve stínu. Každý z nich názorně ukazuje proměnu osobnosti vlivem návykových látek.

Své první herecké role se přesvědčivě ujala i zpěvačka Lenka Dusilová, která hraje matku jedné ze studentek a zároveň pedagožku aspirující na funkci drogového koordinátora. Jejího kolegu, ambiciózního slizkého profesora, pak hraje Jan Hájek.

A přesto, že je seriál otevřenou výpovědí o zničujícím účinku drog, není od začátku do konce čirou depresí. Režisér Adam Sedlák se rozhodl pro jiný pohled, místy velmi vtipný, místy zdrcující. Autor, který před dvěma lety bodoval se svým celovečerním dramatem Banger., se tentokrát snažil problém - který, jak uvedl, dobře zná - pojmout odlehčeně, a tím jej přiblížit mladým divákům.

Jde na to cestou, jež funguje. Kamera, kostýmy, střídání prostředí a především dialogy pětice hrdinů předkládají obraz ukazující jak zvolení zkratky, již nabízejí drogy, může zpustošit život.

Svým hrdinům dal Sedlák prostřednictvím drog superhrdinské schopnosti, které je nejdřív vystřelí až na vrchol, ale pak je srazí k zemi. „Má to bavit, ale zároveň mladým lidem ukázat, že drogy jsou opravdu jen zkratky a jejich užívání může přinést velké problémy,“ vysvětlil.

Zdá se, že se mu to povedlo. Natočit seriál na tak těžké téma, jako je užívání drog u mladých lidí, bez zabřednutí do zajetých kolejí beznaděje a deprese, je jistě těžké.

Šestidílný seriál Adikts je už nyní k vidění na iVysílání, 24. ledna večer bude mít jeho první díl premiéru na ČT1. Koproducenty projektu jsou Česká asociace pojišťoven, Policie ČR a ČT.

Adikts
Šest dílů, iVysílání a ČT1
Režie: Adam Sedlák
Hrají: Martina Jandová, Petr Uhlík, Luciana Tomášová, Kristýna Jedličková, Tadeáš Moravec a další
Hodnocení: 80 %

Jan Prušinovský: Byl jsem vždycky fanoušek periferie

TV a streaming

RECENZE: Smysl pro tumor potřebuje humor

TV a streaming

Reklama

Výběr článků

Načítám