Hlavní obsah

Adikts: Seriál České televize zahajuje obří národní drogovou osvětu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S konzumací drog má zkušenost přes čtyřicet procent Čechů starších patnácti let a číslo rok od roku roste. Jejich distribuce je díky internetu stále snadnější. Neúprosné statistiky zazněly v pondělí při představení nového seriálu České televize Adikts. Současně s ním se spouští obří národní osvětová kampaň Zkratky, za níž stojí i Policie ČR a Česká asociace pojišťoven. Cílí hodně na mladé.

Trailer AdiktsVideo: Česká televize

 
Článek

„V roce 2022 vyzkoušel marihuanu každý pátý žák základní školy. Ve stejný rok zemřelo 53 lidí na předávkování, 150 na následky užívání drog, do čehož spadají dopravní nehody, sebevraždy…“ uvedl za pojišťovny Jan Matoušek.

Odborníci se shodli, že přístup Čechů k drogám je mimořádně liberální. Rekreační konzumaci návykových látek schvaluje celá třetina populace. I kvůli tomu podle policie vzrůstá mimo jiné počet dopravních nehod, kdy se ukáže, že řidič usedl za volant pod jejich vlivem.

Šéf dopravní policie Jiří Zlý v této souvislosti upozornil, že při obvyklé kontrole se navíc zjišťují jen „běžné“ drogy: „Třeba léky na předpis mezi ně nepatří.“ A právě v tomto segmentu podle odborníků Češi rovněž vynikají. Problémy s „tabletkami od lékaře“, jejich nadužíváním, má zhruba 1,35 milionu osob, rok od roku roste ve skupině počet mladých.

Při nehodách loni zemřelo 455 lidí

Krimi

Seriál pro mladé

Právě na mladé má cílit jeden z pilířů kampaně Zkratky, seriál Adikts. V šesti dílech představí skupinku studentů adiktologie, kteří začnou experimentovat s drogami. Experiment má ale jeden podstatný háček. Účinek drog se u všech stane permanentním.

Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností, ale i sil.

A to vše v situaci, kdy je v zemi zřízena funkce drogového koordinátora, který k drogové problematice přistupuje s maximální tvrdostí.

Fakta ke kampani Zkratky

  • Za posledních patnáct let vzrostl počet konzumentů drog v Česku třikrát.
  • 46 procent Čechů vyzkoušelo konopí, 18 procent tvrdé drogy.
  • Jedna třetina Čechů chápe drogy jako omluvitelnou možnost úlevy. 46 procent z tohoto údaje v nich vidí únik před realitou, 27 procent zábavu, 20 procent zakázané ovoce, 19 procent rebelii.
  • 1,35 mil. osob u nás nadužívá léky na předpis.
  • Tvrdé drogy užívá občas jeden z 10 mladistvých.
  • V posledním roce užilo nějakou drogu 24 procent mladistvých do 16 let.
  • Dopravní policie eviduje stoprocentní nárůst za posledních deset let u řidičů, kteří řídí pod vlivem návykových látek.
  • Ročně je hlášeno 14 až 15 tisíc případů hospitalizací po úrazech, které vznikly pod vlivem návykových látek.
  • Konzumace drog je obecně tolerována. Ovšem Češi zároveň považují za osobní selhání, když do ní někdo spadne.
  • Centrum distribuce drog je darknet.
  • Polovina Čechů říká, že nemá o drogách dostatek informací.

Zdroj statistik: Stem/Mark, průzkum červen 2023, reprezentativní vzorek tisícovky lidí mezi 15-54 lety v rámci on-line dotazování

Za projektem stojí režisér Adam Sedlák, který natočil úspěšný film Banger., jenž se rovněž drogovým světem zabýval.

První vizi seriálu Adikts měl hotovou v listopadu 2022. „Čtrnáct měsíců jsem nespal. Rozešla se se mnou přítelkyně, protože jsem pořád pracoval… Seriál jsem naschvál vyhnal do extrému. Kdo by se taky díval na něco, co uvádí loga policie, pojišťoven a ČT,“ uvedl v pondělí v nadsázce na tiskové konferenci.

Adam Mišík: Film Banger. věci změnil

Kultura

Seriál podle něj míří především na generaci Z. „Já sám jsem se během jeho přípravy, natáčení o drogách asi nedozvěděl nic nového, ale doufám, že diváci naši otevřenost ocení,“ shrnul 34letý tvůrce s tím, že děkuje ČT, pojišťovnám i policistům, že vše svěřili právě jemu. Hlavní píseň i hudební klip složil k seriálu rapper Stein27.

Pohled dokumentu

Adikts bude dostupný v iVysílání ČT od úterý 9. ledna. Do lineárního vysílání pak půjde 24. ledna, a to na ČT 1. Po každé epizodě si budou moci diváci navíc pustit ještě šestidílný dokumentární seriál Iva Bystřičana Česko na drogách na ČT 2.

Režisér oslovil zhruba třicet odborníků na drogovou problematiku, včetně adiktologů, toxikologů, farmakologů…

„V dokumentech naopak nevystupují lidé, kteří mají s drogami svou zkušenost… Tohle nefunguje. Současné děti a mladí znají spoustu lidí, kteří drogy užívají, jsou z vnějšího pohledu úplně v pohodě. Špatným příkladům tak nevěří. Tohle jsou motivy kampaní z 90. let. Jen strašení nefunguje,“ podotkl.

Zdůraznil, že ví, že jeho cyklus šíření drog určitě nezastaví, ale může někoho donutit k zamyšlení: „Mladí v užívání drog problém nevidí, nebojí se ani policie, neřeší, že si poškodí zdraví… Žádná policie světa taky nesprovodí drogy ze světa. Byly tu ještě před tím, než se člověk vyvinul z opice.“

Nezávislá tvorba

Bystřičan k tomu ještě dodal, že za výchovu dětí jsou zodpovědní hlavně rodiče: „Umývat si ruce nad mladými nefunguje, měli bychom začít jinde, u dospělých, doma. Neexistují lehké drogy: alkohol, tabák…, jsou to všechno drogy. Člověk se může zničit daleko dříve, než vznikne závislost.“

Na konkrétním případu poté dovysvětlil, že drogy jsou zpočátku skutečně „zkratkami ke štěstí“: „Po požití pervitinu máte v mozku třináctkrát více dopaminu, než je běžné, po sexu je to jen dvojnásobek.“

Ač se oba seriály - Adikts a Česko na drogách - tematicky v kampani doplňují, tvůrci je spolu vůbec nekoordinovali. „Nechtěli jsme, aby vztah mezi nimi byl otrocký,“ zmínil Bystřičan.

Kampaň Zkratky zahrnuje vedle seriálů také televizní spoty. Její součástí je i osvěta na sociálních sítích, kde se drogy velmi rychle šíří, ale i vznik speciálního webu. Jejím hlavním motivem je upozornit na fakt, že jakákoli droga funguje sice jako zkratka ke štěstí, ale také jako slepá ulička, která může skončit rychle, smrtí.

Stmelující barvou projektu se stala symbolicky růžová. Stmelovacím sloganem kampaně je pak věta: Drogy řeší všichni a nikdo.

Češi vynikají

Ředitel národní protidrogové centrály SKPV Jakub Frydrych v souvislosti s ní připomněl, že spotřeba drog a jejich distribuce se (nejen) v Česku mění.

„Covidový čas se stal akcelerantem distribuce drog on-line. Je to velká výzva pro vymáhání práva. Využívají se kryptoměny, mění se forma doručování zásilek… Je naprosto nemyslitelné, aby se kontroloval pohyb veškerého zboží po Evropě. Jde o stovky milionů malých zásilek. A v nich se mohou objevovat komponenty pro výrobu drog. Ty z ČR často míří pak dál, do světa.“

Počet problémových uživatelů drog roste

Domácí

Co se týče konkrétních drog, Češi podle něj vynikají v konzumaci a především ve výrobě, spotřebě metanfetaminu a konopí, ovšem pozadu nejsou ani u jiných návykových látek. U mladistvých přitom vede dlouhodobě konopí a extáze.

„Jednotný pohled na drogy neexistuje ani ve státní sféře… Nehrajeme ale hru na četníky a na zloděje. Policie a zákon vám děti nevychovají. Pokud bude rodičům, škole, lékařům… jedno, že děti berou drogy, tak tenhle trh neomezíme,“ podotkl Frydrych.

Anketa

Máte dostatek informací o návykových látkách?
Ano, rozhodně
33,6 %
Ano, většinově se v tom orientuji
46,8 %
Ne, chtěl/a bych víc informací
10 %
Ne, problematika mě nezajímá
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 679 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám