Hlavní obsah

Jiří Macháček je rád, že už nepotřebujeme vysvětlivky, kdo je hodný a kdo zlý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seriál To se vysvětlí, soudruzi! vysílá v neděli večer Česká televize. Diváci mohli zhlédnout už dva díly z celkových osmi. První sledoval bezmála milion lidí, ale druhý uý zaznamenal pokles, vidělo ho lehce nad půl milionu diváků. Třetí díl zase o něco méně. I ohlasy na něj jsou půl na půl.

To se vysvětlí, soudruzi!Video: Česká televize

 
Článek

Jedni jsou spokojeni s parodickým a humorným ztvárněním, druhým to vtipné nepřijde a jsou zklamáni, že se nejedná o kriminálku s jasně danými zápornými a kladnými postavami. Některým lidem vadí i satirický pohled na dvojici estébáků, které hrají Anna Fialová s Leošem Nohou.

„Mě ta jejich interpretace baví a nemohu se nesmát, a to i přesto, že mnoha mým předkům estébáci dost ublížili. Možná je to navíc vůbec poprvé, co se v české audiovizuální tvorbě někdo rozhodl na estébáky podívat s nadhledem a toužebným předpokladem, že už jsme na ně v tomto žánru jako diváci schopni takhle nahlížet a že už nepotřebujeme vysvětlivky či uvozovky, že my jsme ti dobří a oni ti zlí,“ řekl k tomu představitel vědce Zajíce Jiří Macháček.

Foto: ČT

Vědci Zajíc a Bek

Podle Anny Fialové, která hraje estébačku Snížkovou, se všichni snažili, aby nešlo o zesměšňování toho, co se během normalizace v Československu dělo.

Matěj Chlupáček: Máme velkou historii sci-fi a fantasy filmů

Kultura

„Zároveň jsem ale zastánkyní faktu, že humor, v jakékoliv své formě, je největším lékem na všechno. S určitým odstupem času je důležité si umět z čehokoliv udělat legraci. I když se mi to asi snadno říká, jelikož jsem tu dobu na vlastní kůži nezažila, ale právě humorem, nadsázkou, parodií jsme chtěli tuhle etapu naší nedávné historie trochu odlehčit. Oba estébáci v seriálu To se vysvětlí, soudruzi! jsou svým způsobem hloupí, obzvláště přístupem k totalitnímu režimu,“ uvedla.

Foto: ČT

Jan Cina, Leoš Noha a Anna Fialová v seriálu To se vysvětlí, soudruzi!

Podle svých slov byla ráda, že se v seriálu našla komediální role pro ženu. „Pravda, Snížková charakterem připomíná víc chlapa než křehkou ženu, ale ve scénáři byla tak vtipně napsaná, že jsem se u čtení hodně nasmála. Každý díl je navíc skvělý i tím, že kombinuje tajemno, detektivku a právě komedii. Jeden díl malinko přidá i western, nebo spíš čundráctví. Doufám, že si třeba v budoucnu zajezdíme s touhle vyšetřovací partou i na koních,“ dodala Fialová.

Foto: ČT

Jeden díl bude z prostředí trampské osady. Snížková to pojme po svém.

Jan Cina, který hraje mladého vědce Beka, se prý coby divák propadl o čtyřicet let zpátky. „Všemu jsem uvěřil, najednou jsem byl ve světě, který jsme takhle společně vytvořili,“ řekl.

„Umím si představit, že pro mnoho lidí, kteří tu dobu zažili, prožili a hlavně přežili, může být těžké dívat se na to všechno s humorem. Ale právě humor dokáže vyléčit spoustu věcí. Pro mě je to hlavně o absurditě té doby. Ta často působí jako přitažená za vlasy, ale tak to prostě bylo. A co se parodovat nedá? Asi skutečné zločiny a zlo, které doba měla schopnost probouzet v lidech,“ dodal.

Jan Cina: Při natáčení „To se vysvětlí, soudruzi!“ se pohybujeme v hezké nostalgii

Film

RECENZE: To se vysvětlí, soudruzi! Seriál spíš pro pamětníky

TV a streaming

Reklama

Výběr článků

Načítám