Hlavní obsah

TV Nova uvádí soutěž Česko hledá SuperStar

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko začne ve čtvrtek večer pátrat po své SuperStar. Stejnojmenná televizní vyhledávací soutěž bude ve 20.55 hodin poprvé odvysílána na obrazovkách Novy. Její vítěz bude znám 19. června. Vyberou jej sami televizní diváci.

Foto: Zdeněk Němec

Pejsek a kočička na jevišti - Markéta Kalužíková a Tomáš David.

Článek

Do soutěže se přihlásilo 3261 uchazečů a ti nejlepší museli projít náročným výběrovým sítem. V současné době jsou známá jména čtyřiceti čtvrtfinalistů, kteří se budou na televizní obrazovce o titul české SuperStar ucházet. O jejich osudu rozhodnou diváci. Dosud tak ale činila čtyřčlenná odborná porota vedená zpěvákem Ondřejem Hejmou.

Porota nebo popravčí četa?

Mapování samotné soutěže, které povede k čtvrtfinálovým kolům, začne v neděli ve 21 hodin. Dnešní nultý díl ji divákům podrobně představí. "Měl by vysvětlit, o jakou soutěž se jedná, v čem se vlastně soutěží, jaký je její mechanismus, jak bude probíhat a jakým způsobem se vlastně k hledané SuperStar dostaneme. Představí také příběhy některých SuperStar ze světa," řekl Právu mluvčí TV Nova Daniel Plovajko.

Následující tři nedělní večery nabídnou reportáže z průběhu konkursů v Ostravě, Brně a Praze. Moderátoři Laďka Negrešová a Ondřej Brzobohatý budou nahlížet do nervózního zákulisí, představí různé typy uchazečů, jejich příběhy a s nimi často související komentáře odborné poroty složené z Ondřejů Hejmy a Soukupa, Gábiny Osvaldové a Milana Hermana, zástupce vydavatelské společnosti BMG. Ta má celosvětovou exkluzivitu na vydávání alb vítězů.

Konkursy plné emocí

Konkursy byly lemovány okamžiky sladkých postupů a hořkých proher. "Byli jsme uchazečům nejblíž, prožívali jsme to s nimi," řekla Negrešová, jejíž oblečení během konkursních víkendů vpilo mnoho slz především z očí vyřazených dívek. "Hráli jsme roli popravčí čety, to si uvědomuji," přiznal Právu předseda poroty Ondřej Hejma. "Ale chtěli jsme být spravedliví a doufám, že se nám to podařilo."

Čtvrtý a pátý díl představí záběry z užšího výběru uchazečů v lednu v pražském Divadle Komedie. "Porota jich vybrala sto. Ve čtvrtém díle uvidíme, jak se ze stovky vyselektovalo osmdesát a z osmdesáti šedesát lidí. V pátém se konečně dostaneme ke čtyřicítce soutěžících, kteří se probojovali do čtvrtfinále," vysvětlil Plovajko.

Plakal i televizní štáb

V tu chvíli se dostanou ke slovu televizní diváci, práce odborné poroty už totiž skončila. "Na obrazovce ale budeme. Naším úkolem bude vyjadřovat se k výkonům soutěžících, ovšem bez možnosti fakticky ovlivnit výsledky. Měli bychom říkat svůj názor, a až začnou chodit esemesky, možná se budeme divit," usmál se Hejma.

Přímé televizní přenosy soutěže Česko hledá Superstar budou vysílány od 21. března. "Budou mít dvě části. Od dvaceti hodin poběží hodinový blok s deseti soutěžícími, pak bude hodinová pauza, během které budou diváci hlasovat, no a na závěr se vrátíme do studia a vyhlásíme vítěze," říká Plovajko.

Porotci o favoritech nemluví

Nikdo z porotců není ochoten prozradit jméno svého favorita, ale shodují se na tom, že se mezi čtyřicet posledních dostaly charismatické a talentované osobnosti. "Přednost měl ten, kdo v pop music ještě nedostal příležitost. Osobně jsem víc preferoval tzv. zpěváky z ulice, i když jsme se s ostatními porotci často velmi nahlas a tvrdě hádali. K mým tajným favoritům patří tak pět soutěžících," prozradil Hejma.

Daniel Plovajko má podobný názor. "Nemám jediného favorita, mám jich víc. Velkých talentů bych sice napočítal na prstech jedné ruky, ale řekl bych, že právě oni mají na to, aby byli opravdovými SuperStar. Nejenom že krásné zpívají, jsou to i velmi zajímavé osobnosti. Teď hned bych s nimi šel do hospody a dokážu si představit, že by to byl skvěle strávený večer."

O emotivnosti výběrových kol se zmiňují všichni zainteresovaní. Plovajko přiznává: "Atmosféra byla tak úžasná, že jsem se minulou neděli večer, kdy se oznamovala čtyřicítka postupujících, neudržel a tekly mi slzy. Jsem přesvědčen o tom, že to bude velmi úspěšný pořad a televizní diváci ho možná budou prožívat podobně."

Anketa

Budete sledovat v televizi první díl soutěže Česko hledá SuperStar?
Ano
37,2 %
Ne
40,4 %
Ještě nevím
22,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

SuperStar jinde

Historicky prvním vítězem obdoby televizní soutěže Česko hledá SuperStar se v roce 2001 stal ve Velké Británii dnes úspěšný zpěvák Will Smith. Pod názvem Pop Idol se vysílala na stanici ITV a průměrná sledovanost každého dílu byla 13,4 miliónů diváků. Když vítěz vydal svůj první singl, během sedmi dnů prodal pohádkových 1,2 miliónu kusů.

První ročník americké obdoby s názvem American Idol vyhrála bývalá servírka z Texasu Kelly Clarksonová. Loňskou řadu pro sebe získal Ruben Studdart, který poté debutoval dvěma současně vydanými singly a obsadil s nimi první dvě příčky národní hitparády. Televizní stanice Fox se rozhodla uspořádat i dětskou soutěž American Idol, do které se mohou přihlásit zájemci ve věku od 6 do 13 let.

V Německu vysílala loni stanice RTL již druhé pokračování soutěže pod názvem Deutschland sucht den SuperStar (Německo hledá SuperStar). Prvním vítězem byl zpěvák Alexander, který později umělecky spolupracoval i s předsedou poroty Dieterem Bohlenem, členem kdysi populárních Modern Talking.

Své pěvecké idoly hledají také v Norsku, Polsku, Francii a Jižní Africe. Všude se soutěž těší obrovské popularitě a její vítězové se skutečně národními hvězdami stávají.

Reklama

Související články

Tři tisíce lidí se chce stát superstar

Více než 3 200 zájemců, převážně dívek ve věku mezi 16 až 20 lety, se přihlásilo do konkursu televize Nova na pořad Česko hledá SuperStar, z něhož má vzejít...

SuperStar se hledala v Brně

O víkendu vybírala čtyřčlenná porota v Kongresovém centru v Brně účastníky do televizní pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Z pátečního předkola...

Česko hledá SuperStar

Televizní soutěž "Česko hledá Superstar", kterou bude od února do června vysílat TV Nova, odstartovala. Prozatím se konají konkursy. Z ostravských kandidátů...

Výběr článků

Načítám