Hlavní obsah

Tutanchamón ve Švýcarsku

Právo, Peter Kováč
BASILEJ

Hrobku faraóna Tutanchamóna otevřel v listopadu 1922 anglický egyptolog Howard Carter. O pokladech vládců Egypta se do té doby vyprávěly jen legendy - až poté se mohli všichni přesvědčit na vlastní oči o bohatství prastaré starověké civilizace na Nilu a o dovednosti jejích zlatníků.

Foto: Vladimíra Krejčí

Náměstek hejtmana Zdeněk Švec, starosta Zdeněk Brož a místostarosta Tomáš Spurný přestřihli stuhu, která barevně ladila s motivy na nové fasádě.

Článek

Desetikilová zlatá maska zemřelého od té doby náleží k vizuálním symbolům Egypta. Nevýznamný panovník 18. dynastie Tutanchamón, který zemřel v osmnácti letech, aniž by založil vlastní rodinu, se stal světovou senzací. A Egypťané s hrdostí několikrát zapůjčili výběr cenných exponátů z jeho hrobky na výstavy do zahraničí.

Po dvacetileté pauze mají možnost některé z vzácných předmětů vidět návštěvníci ve Švýcarsku. Od 7. dubna do 3. října hostí vybrané poklady Tutanchamóna Antické muzeum a Sbírka Ludwig v Basileji. Exponáty zapůjčila Káhira po třech letech diplomatického jednání.

Zájem o výstavu v Basileji je obrovský, předpokládá se až půlmilionu návštěvníků. A to ty opravdu nejcennější kusy zůstaly v káhirském Egyptologickém muzeu, aby návštěvníci země na Nilu nebyli zas až tolik ochuzeni.

Výstavu si lze prohlédnout na internetu na adrese: www.tutankhamun.ch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám