Hlavní obsah

Tuna masa, ledový bar a tekutý dusík čekají na celebrity ve Varech

KARLOVY VARY

Generální štáb před rozhodující bitvou připomíná v těchto dnech kuchyně slavného karlovarského Grandhotelu Pupp, ve kterém se v průběhu Mezinárodního filmového festivalu odehrají hlavní společenské akce. A s ním spojené recepce, party, bankety a slavnostní večeře.

Článek

Kuchařskému personálu vládne přísnou rukou už několik let renomovaný šéfkuchař Jan Pípal. S týmem spolupracovníků má na starost mimořádně důležitý úkol: Na nejvyšší úrovni musí nakrmit přes 1000 festivalových hostů, mezi nimiž nechybějí slavné filmové hvězdy, spisovatelé, režiséři, kapitáni českého i zahraničního průmyslu, obchodu a bankovnictví i vrcholná politická reprezentace.

Ústřice dovezou z Bretaně

Pro každý ročník filmového festivalu připravuje šéfkuchař řadu novinek, kuriozit a překvapení. "Největším hitem letos bude show s tekutým dusíkem, která bude probíhat ve večerních hodinách. Ve speciálních nádobách bude náš personál připravovat ovocné šťávy na sorbet. Před zraky hostů budeme vyrábět čerstvé ovocné šťávy s ananasem, čerstvým zázvorem a medem.

:. Grandhotel Pupp je již připraven na nápor zahraničních hostů, kteří se každoročně sjíždějí do Karlových Varů na festival.foto: Korzo

Ty pak svaříme a za pomocí tekutého dusíku, který bude mít -190 stupňů vychladíme na sorbet. Je to velkolepá podívaná, při které jde mlha až na zem. Navíc vše nasvítíme barevnými reflektory z okolních střech. Jde ovšem i o nebezpečnou atrakci. Z tohoto důvodu musí s dusíkem pracovat speciálně vyškolený personál, který bude sorbet připravovat ve vyhrazeném prostoru, kam nikdo jiný nebude mít přístup," prozradil tiskové agentuře Korzo Jan Pípal.

Novinkou bude i pětimetrový ledový bar na kterém bude personál Puppu podávat čerstvé ústřice z Bretaně. Bar bude sestaven z kvádrů ledu a kuchaři budou ústřice otevírat až před hosty.

"Kromě toho připravíme nerezový tál na kterém budeme grilovat nejrůznější druhy masa a ryb. Podávat se například bude tuňák, losos, humři, krevety a slávky. Jehněčí kotletky, hovězí svíčková, z drůbeže pak kuřata, perličky, kachny či krůty," doplnil šéfkuchař.

Armáda šedesáti kuchařů v akci

Přípravy vrcholí měsíc před samotným festivalem. Jde o náročnou akci, kdy musí personál hotelu na osm festivalových dnů zajistit pokrmy pro třicet šest společenských akcí, menu na přání, rauty a další doprovodné akce.

"Každý den komunikujeme se štábem festivalu, neboť pořadatelé mají rozličné požadavky na nejrůznější schůzky, akce a podobně. Například jenom na open party připravujeme tunu jídla pro tisíc hostů. Například dvě stě kilogramů ryb a čtyři tisíce kusů sushi. K dispozici bude samozřejmě i kaviár. Používáme ovšem kaviár lososový, neboť pravý kaviár z jeseterů by v tomto množství stál astronomickou částku. Proto pravý kaviár používáme pouze na zdobení," dodává šéfkuchař.

Stravování festivalových hostů bude zajišťovat tým šedesáti kuchařů. K ruce budou mít deset studentů z odborných učilišť, sedm stážistů z kuchařských škol mezi nimiž nebudou chybět ani jejich profesoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám