Hlavní obsah

Tipy Ilji Šmída

Právo, jaš, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel Pražské komorní filharmonie Ilja Šmíd uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album Muse a kniha o kameramanovi Josefu Hanušovi.

Foto: Vlasta Červenková

Pavel Drda

Článek

Tipy Ilji Šmída

Čtu: Po letech se vracím k biografiím a memoárům skladatelů, je to dobrodružné čtení! Po Smetanovi a Dvořákovi přišel na řadu Janáček, a já díky soubornému vydání jeho literárního díla znovu objevuji, jakou mimořádnou osobností byl. Začetl jsem se také do pamětí Zdeňka Petra, shodou okolností Janáčkova krajana.

Poslouchám: Bělohlávkovu nahrávku Mozartovy Pražské a Voříškovy Symfonie D dur s PKF. Jak dokonale vybroušený klenot! Jinak jsem tolerantní ke každé dobré muzice - jen nesmí znít jako neodbytná kulisa v obchoďáku či v restauraci. Takže: Martinů, Dvořák, Beethoven, Stravinskij, český a moravský folklór (Plzeňáci a Hradišťan), z popu šedesátá léta (jako vůně zapomenutého na mě zapůsobil výběr z písní zmíněného Zdeňka Petra).

Viděl jsem: V Ypsilonce Rusalku a Prahu stověžatou - nádhera. A díky O.F. Kortemu znovuzrozené Otvírání studánek od B. Martinů v Laterně magice. 

Muse: Absolution

Muse jsou v domovské Velké Británii považováni za volné pokračovatele skupiny Pink Floyd. Samozřejmě v moderním, mnohem přístupnějším hávu. Tříčlenná skupina má hudební nápady za milión. V jejich skladbách se střídají nálady, dominuje brilantní stavba, skvělé aranže a schopnost vtáhnout posluchače až do úplného epicentra dění. Muse na nové desce potvrdili svou silnou pozici. Jsou menšinovou skupinou pro pozorné posluchače bažící po náladě protkané největším možným citem. S každým poslechem je možné objevit v jednotlivých písních nová překvapení.  

Universal Music, 52:16

Josef Hanuš, Zdeněk Smíšek: Život s kamerou i bez ní

Poctou české kameramanské škole je knížka, kterou s kameramanem Josefem Hanušem napsal Zdeněk Smíšek. Josef Hanuš (73 let) v ní vzpomíná na svého otce, legendárního kameramana Václava Hanuše, na jehož činnost sám navázal v poválečném českém filmu. Nejvíce se ale věnuje pochopitelně vlastní práci, vždyť za téměř padesát let spolupracoval s několika generacemi režisérů.

Čtivě napsaná knížka je doplněna spoustou fotografií a pečlivou filmografií obou Hanušů, u mladšího i jeho fotografickým koníčkem (výstavy o Japonsku). Závěrečná 12. kapitola přináší i svědectví Hanušových kolegů a přátel.

Surf Blansko, 176 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám