Hlavní obsah

Tipy dne

Novinky, Jaroslav Rudiš, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec a zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo uvádí, co ho v poslední době nejvíce zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou nové album Macy Gray a sbírka básní Jiřího Žáčka.

Foto: Leona Roháčková

Elegantní Franklin Roadster Renabout s datem výroby 1910 patří Liboru Jelínkovi z Ostravy

Článek

Tipy Richarda Krajči

Čtu: Prokousával jsem se teď Irvinem Welshem - jeho knížkami Barevnej svět, Sviňák a Trainspotting. Mám pocit, že vytvořil nový druh literatury, že ke knížce přitahuje i mladé lidi, což je dobře, protože si myslím, že mladí moc nečtou. Líbí se mi jeho jazyk a témata, která jsou blízké této době.

 Poslouchám: Soundtrack k filmu Larse von Triera Tanec v temnotách, který složila Björk. Nejvíce unešený jsem z písničky, kterou zpívá s Thomem Yorkem z Radiohead. Ta kombinace jejich hlasů a smutna je dušervoucí.

Viděl jsem: Včera jsem se díval na deset let starý film Baraka, což je dokument zachycující běh planety a její kulturní kontrasty. Svět je zde přiblížen jednak v nezkažené podobě, tak i v kvaltu a hektice měst. Trochu jsem se začal stydět za to, že jsem člověk. Zajímala by mě Baraka natočená v dnešních dnech, určitě by byla ještě brutálnější.

Surfuji: Kvůli hudbě chodím na musicserver.cz.  Stránky kapely: krystof.net

Macy Gray: The Trouble With Being Myself

"Černá" hvězda Macy Gray jde za hudebním poklidem. Z jejího sametově uklidňujícího hlasu sálají volnost a rozvaha, s nimiž se ve skladbách zabývá vlastním životem a pojmenovává jeho klady a vady. Soulový dech kolekce je spojen s popovým záběrem. V podání Macy Gray to má obrovský profesionální náboj s kouzlem nádherného setkání. Žádný kalkul, jak se v téhle hudbě v posledních letech často stává.

Sony Music/Bonton, 51:05

Jiří Žáček: Zákony schválnosti

Nová sbírka nejčtenějšího básníka dětí a mladé generace je rozdělena - jak tomu u něho obvykle bývá - do čtyř oddílů. Veršovánky věnované politice jsou uzavírány aforismy občánkovských mouder nebo spíš hospodských vejšplechtů, jimiž anonymní muž z lidu, jeden z nás, komentuje morálku, vztahy sexuální, poměry finanční a další věci veřejné.

Parafrázemi klasiků připomíná Václava Lacinu nebo J. R. Picka, soudobý ironicko-kazatelský obsah mnohého potěší, a určitě nikoho nenaštve. Formální obratnost však Žáček projevuje hlavně v sonetech, a pravým Mistrem tvorby dadaistických slovních hříček se ukáže být v Trestaurantu U Bumblíčka.

Nakladatelství M. Švarce - Šulc a spol. s kresbami Jiřího Slívy, 88 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám