Hlavní obsah

Thriller s dětskými hrdiny Spící město

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dystopický thriller Spící město natočil režisér Dan Svátek podle stejnojmenného románu Martina Vopěnky, konkrétně podle prvního dílu trilogie, na který navazují knihy Spící spravedlnost a Spící tajemství.

Foto: Petr Hloušek

Dan Svátek

Článek

Hrdiny Spícího města jsou čtyři sourozenci, nejstarší Kryštof, dvojčata Ema a Kristýna a nejmladší Samuel. Děj začíná tím, že všichni rodiče na světě najednou usnou, vzhůru zůstanou jen bezdětní dospělí a děti.

Ty se musí náhle postarat samy o sebe a čelit nástrahám světa vlastními silami. K těm nástrahám patří únos nejmladšího z nich. Tři starší se ho vydávají hledat.

„K napsání mě inspirovaly mé čtyři vlastní děti, kterým tehdy bylo od šesti do patnácti let. Představoval jsem si tedy při psaní děti, které jsem dobře znal, a vybavoval si, jak by v konkrétních situacích reagovaly. Poděkování patří hlavně jim,“ řekl Právu Vopěnka.

Výkonný ředitel MFF KV Kryštof Mucha: Budou fantastičtí hosté i nádherné filmy

MFF KV

„Nikdy jsem nebyl příznivcem knih, v nichž se děti dostanou do nebezpečí a pak jen mávnou kouzelnou hůlkou, a vše je vyřešené. Chtěl jsem napsat příběh, který sice začíná jako sci-fi, ale pak už pokračuje realisticky,“ dodal spisovatel.

Příběh situoval do oblasti Česká Kanada, kterou velmi dobře zná, protože měl v obci Kunžak chalupu.

„A já mám v téže oblasti chatu, takže to byla spolu s Českými Budějovicemi, odkud děj vychází a pak se do nich vrací, ideální oblast pro natáčení,“ dodal Svátek.

Kateřina Marie Tichá vysílá Vlky do Spícího města

Kultura

Do chlapeckých rolí obsadil vlastní syny Kryštofa a Adama, dívčí role hrají Anežka Novotná a Michaela Sodomková.

Dívky už několik hereckých zkušeností mají, Novotná například ze seriálu Zrádci, Sodomková z filmu Ženy v běhu. Bratři Svátkové stáli před kamerou poprvé. Všichni čtyři byli z natáčení nadšeni a těší se na případné pokračování.

Všichni chceme mít význam. Juho Kuosmanen získal v Cannes Velkou cenu, teď míří do Varů

SALON

„Problém s druhým dílem je zatím kromě peněz v tom, že Spící spravedlnost začíná dějově jen měsíc po skončení prvního příběhu, a to by současní představitelé kvůli věku už hrát nemohli. Martin tedy v první verzi scénáře posunul děj o rok, ale asi bude třeba najít nějaký klíč k tomu, aby se posunul ještě víc,“ řekl Svátek.

Film Spící město se kromě zítřejší distribuční premiéry představí i na zářijovém mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám