Hlavní obsah

Tanec Praha zakončí izraelský soubor Bathsheva

Novinky, Alex Švamberk

Vrchol letošního festivalu Tanec Praha představují dvě závěrečná představení izraelského souboru Batsheva v pražské Sazka Areně 29. a 30. června. Uvedeno bude pět choreografií z let 1989 až 2001. Soubor slibuje velkolepou podívanou, v níž se mají výkony tanečníků snoubit s moderní technikou. Na otázky odpovídal choreograf Ohad Naharin.

Foto: Josef Zajíc

Zemřel generálporučík Ing. Mikuláš Končický. Parte ve vestibulu Magistrátu města Ostravy.

Článek

Co jste připravil pro prostředí Sazka Areny?

Program Decathlon, který jsme sestavili z různých choreografií a z různých děl z repertoáru Batshevy. Bral jsem v úvahu velikost haly. Vím však, že velký prostor vždy podpoří vyznění díla, umocní je. Pro mě je proto mnohem zajímavější a více vzrušující než běžné divadlo.

Neobáváte se, že lidem uniknou některé detaily?

Lidé vždy přehlédnou detaily.

Baví vás dělat podobné retrospektivy?

Některé choreografie už mají osm deset let, ale my o nich nikdy neuvažujeme jako o straších pracích. Uvádíme je stále, a tak jsou pro nás pořád aktuální, nepatří minulosti, ale dnešku. Současná podoba deset let starých děl se přitom hodně liší od té původní. Čas slouží k tomu, aby se vylepšovala.

Protože pracuji s vlastními tanečníky, premiéra pro mne představuje jen začátek procesu dalšího vývoje. Necítím se nijak omezován a choreografie měním, krátím, přeskupuji a dokonce i ničím. Datum premiéry pak nic neznamená a dílo může patřit současnosti. Když bych ukazoval dílo v podobě, v jaké vzniklo před deseti lety, tak bych byl nespokojený, nelíbilo by se mi.

Uvažoval jste o tom, proč některá díla přežila až do současnosti, a jiná ne?

Některá nepřežijí, protože jsou příliš poplatná době, něčemu, co bylo tehdy módní. Ale jiným zase čas pomůže. Také proto, že je měním.

Celý rozhovor otiskne pondělní Právo. Ohad Naharin v něm vysvětlí, jakým způsobem pracuje, kdo ho ovlivnil a co si myslí o současné situaci v Izraeli.

Vstupenky na Batshevu

Lístky na soubor Batsheva jsou v prodeji jen na pokladnách Sazka Areny v Praze 9 u stanice metra Českomoravská na trase B, které jsou otevřeny pouze v pracovní dny od 13 do 18 hodin. I přes víkend od 10 do 18 hodin si je lze rezervovat v kanceláři Tance Praha, a to buď na telefonním čísle 224 817 886, nebo na na emailu vstupenky@divadloponec.cz

Jejich cena cena činí 950 korun, vstupné pro studenty je 600 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelská Batsheva se vrací na Tanec Praha

Největší taneční událost roku - 16. ročník festivalu Tanec Praha, začíná dnes v žižkovském divadle Ponec dětským odpolednem. Během celého června pak mají...

Tanec Praha pošestnácté

Již pošestnácté se koná festival Tanec Praha. I tentokrát nabídne řadu výjimečných zážitků. To platí především o závěrečném Decathlonu izraelské Batshevy....

Výběr článků

Načítám