Hlavní obsah

Švejk má v Petrohradě první bronzovou sochu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

Na Balkánském náměstí v ruském Petrohradě má svou patrně první bronzovou sochu na světě dobrý voják Josef Švejk. V "životní velikosti" byl zvěčněn z iniciativy Petrohraďanů. Pomník byl v pátek odhalen za účasti Richarda Haška, vnuka Švejkova duchovního otce Jaroslava Haška.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Je skvělý. Je výborný. Tak hezky jsem si ho ani nepředstavoval. Mistr sochař jej udělal s vtipem. To je na tom to nejhezčí. Dědeček by měl úžasnou radost," řekl dojatý Richard Hašek.

První socha fiktivního Čecha v Rusku

Švejk je prvním, i když fiktivním Čechem, jemuž byla v Rusku postavena skutečná socha. "To je ta mystifikace, která jakoby pronikla až do lůna Ruska. To má svůj význam," uvedl Haškův vnuk. Ví o tom, jak je dílo jeho dědečka v Rusku oblíbené. "Švejk byl svým způsobem optimistickým nábojem humoru, který ti lidé tady potřebovali, bez nějakých nánosů ideologie," řekl.

Švejkových soch není s největší pravděpodobností ve světě mnoho, nicméně jsou. V říjnu 2000 byla jedna z nich odhalena ve východoslovenském městě Humenné nedaleko železničního nádraží, tedy na místě, kde se Švejk zastavil cestou na východní frontu a kde ho nadporučík Lukáš poslal shánět nějaký koňak, když "se mu počalo vše nějak hnusit a cítil potřebu opít se, aby ho opustil světobol".

Švejk je i ruský hrdina

V Rusku bylo vydáno 16 milionů výtisků Haškova Dobrého vojáka Švejka, což je nejvíc na světě. "To je fenomenální. V Rusku jsou pro Haška otevřeny nejen dveře, ale i srdce," soudí jeho vnuk. V Lipnici nad Sázavou vlastní hostinec U české koruny, kde jeho děd Jaroslav bydlel, hodoval, pil a především napsal podstatnou část Osudů dobrého vojáka Švejka.

V Rusku, kde Jaroslav Hašek strávil pět let, jeho vnuk dosud nikdy nebyl a je nadšen tím, jaké poctě se zde jeho dědeček těší. Na odhalení pomníku, který byl postaven díky sponzorským darům a stál podle správy Frunzenského obvodu jeden milion rublů (asi stejně v korunách), se přišly podívat davy místních občanů, jimž byl odměnou sice lahvový, ale pravý budvar.

Nejen pivo,ale i chytrák

Potěšení neskrýval ani největší český odborník na Haškovo dílo, literární historik a vědec Radko Pytlík. "Můj pocit je velice srdečný. Vždy jsem se snažil probudit lásku ke Švejkovi u našich lidí. Někdy se mi to podařilo, někdy ne. Jsem velmi šťasten, že právě tady, v krajině, která je nám zdánlivě vzdálená a zároveň duchovně tak blízká, tak ctí dobrého vojáka Švejka. On je poslem humoru a lidského vztahu, který překonal snad všechny útrapy a katastrofy světa," řekl.

Poznamenal, že Švejk byl v Rusku i za stalinského režimu "jediným ventilem humoru a osvobozujícího smíchu, který si lidé mohli dopřát". "Haška nebylo možné porazit," zdůraznil. Radko Pytlík ocenil vtip ruského sochaře Alberta Čarkina: ruku s pivním půllitrem má totiž bronzový Švejk schovanou za zády. "Švejk není jen pivo, ale také chytrý člověk," řekl.

Odhalení pomníku, které se konalo u příležitosti 300. výročí založení Petrohradu a 120. výročí narození Jaroslava Haška (30. dubna), se zúčastnili čeští diplomaté i vedoucí představitelé města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám