Hlavní obsah

Suzanne Vega: Písničky vybírají moji posluchači

ČTK, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká písničkářka Suzanne Vega přijede ve čtvrtek do Kongresového centra v Praze na koncert. Před ní zahraje Oskar Petr. V pátek Vega představí své literární práce v pražském Švandově divadle. Před svým příjezdem poskytla Právu krátký telefonický rozhovor.

Foto: Renata Šafránková

Jsou vidět záblesky z Bílého kamene!

Článek

Americká folkrocková písničkářka a básnířka Suzanne Vega (44) patří od 80. let mezi výrazné postavy světové hudební scény. Tvorbu dámy s kytarou, která se obejde bez velkých gest, charakterizuje posmutnělý hlas, jemné melodie a nápadité, často sociálně laděné texty.

Kouzlo křehké obyčejnosti

Její písničky působí křehce a zdánlivě obyčejně - v tom spočívá jejich kouzlo. Když Vega po letech odmítání ze strany velkých firem konečně v roce 1985 vydala své debutové album nazvané prostě Suzanne Vega, dočkala se nadšeného přijetí fanoušků i kritiků. Následující deska Solitude Standing (1987) s hity Luka (o chlapci z "druhého patra") či Tom's Diner, které rázem pronikly do rádií, jí vynesla tři nominace na cenu Grammy. Tu však získala až za album Days of Open Hand z roku 1990. Poté následovaly desky 99,9ˇ F, In Concert - live, Nine Objects of Desire či Songs In Red and Gray.

Nový svět jí otevřel Lou Reed

Vega vděčí za své jméno druhému manželovi své matky, portorickému spisovateli Edu Vegovi, který ji prý ovlivnil v psaní. Matka byla jazzovu kytaristkou. Suzanne na tento nástroj začala hrát v 11 letech, měla ráda Boba Dylana, Leonarda Cohena či Joan Baezovou. Když jí bylo čtrnáct, napsala první písničky. Nakonec se však rozhodla pro studium tance, na univerzitě byla jejím hlavní oborem literatura.

Inspirací se jí staly písně Lou Reeda, jeho koncert z roku 1979 byl prý pro ni zážitkem a objevem nového světa. Po ukončení studií (1982) nastalo pro Vegu tříleté období marného obcházení vydavatelství. Byla odmítána, neboť folková hudba v té době už příliš netáhla. O úspěšný start se nakonec producentsky postaral Lenny Kaye, kytarista Patti Smithové. Vega zabrousila i do klasiky, napsala texty pro minimalistu Phila Glasse. Podílela se také například na soundtracku k filmu Dead Man Walking .

Psaní o rvaní

Tichá, ale zářivá hudební hvězda je autorkou knihy The Passionate Eye: The Collected Writing of Suzanne Vega - kolekce povídek, básní, textů a esejů. "Píšu o různých věcech, z některých textů se nakonec zrodí písničky. Napsala jsem třeba esej nazvanou Boj s kluky. Je o pravidlech, kterým jsem se musela naučit, když jsem chodila do školy, abych se vyhnula rvačkám. Naučila jsem se i prát, bránit kamarády, bratry a sestry," řekla Suzanne Vega o svém psaní v roce 1999 Právu.

Účastní se také akcí organizací za dětská práva nebo různých ženských emancipačních hnutí. Spolupracovala s Amnesty International. V současnosti podniká turné, jež má podpořit kompilační desku Retrospective. Do České republiky zavítá popáté.

Reklama

Související témata:

Související články

Suzanne Vega ve dvou rolích

Do Prahy se 19. června vrátí americká písničkářka Suzanne Vega, jedna z nejoriginálnějších představitelek ženské folkové vlny 80. let. Z jejího repertoáru...

Výběr článků

Načítám