Hlavní obsah

Studenti se snaží obnovit divadlo na brněnském výstavišti

Právo, Vladimír Klepáč

Je chloubou brněnského výstaviště, hráli v něm už Voskovec s Werichem a lidi zde svými pořady bavil Miroslav Horníček, přesto se nyní tiše rozpadá a ví o něm jen málokdo. Řeč je o funkcionalistickém divadle od architekta Emila Králíka, které je na seznamu kulturních památek. Protože má ale silně narušenou statiku a jeho obnova vyžaduje desítky milionů korun, je léta uzavřeno a pomalu chátrá dál. Rozhodli se to ale změnit studenti vysokých škol.

Foto: BVV

Funkcionalistické divadlo na brněnském výstavišti zatím chátrá. Kvůli narušené statice je zcela uzavřeno.

Článek

„Jde o mimořádnou stavbu, která si tento osud nezaslouží. Měl by se do něj vrátit život. Jeho scéna by měla ožít a hledištěm by se zase měl ozývat smích,“ řekla Právu Zdenka Konečná z podnikatelské fakulty brněnského Vysokého učení technického (VUT). Spolu s partou nadšenců uspořádala v uplynulých dnech pracovní setkání všech, kteří chtějí divadlu pomoci.

Areál výstaviště je v majetku města Brna. Právě vedení moravské metropole by chtěli iniciátoři akce za obnovu divadla v červnu příštího roku předložit dokument, v němž navrhnou, jak divadlo nejprve po technické stránce zrekonstruovat a následně marketingově a ekonomicky vést tak, aby byly tamní divadelní premiéry úspěšné.

Ruku k dílu pomyslně přiloží studenti nejrůznějších oborů, a to hned z několika brněnských vysokých škol. Architekti navrhnou, jak odstranit havarijní stav objektu, ekonomové vypočítají, jak rekonstrukci a následný provoz ufinancovat, marketéři přijdou s nápady, jak přilákat do divadla zástupy lidí, které tam mířily již za první republiky. Divadelníci budou hledat nejvhodnější představení pro tuto moderní scénu. Pracovní tým má zatím zhruba 50 lidí.

Šance pro divadlo

S argumentem, že v Brně je již nyní dost divadelních scén, nesouhlasí. Divadlu z výstaviště chtějí dát šanci. Chtějí vytvořit návrh na jeho využití pro město tak, aby uspěl.

Podle odborné studie, vypracované v roce 2005, by oprava stavební části stála 132 milionů a nová divadelní technologie dalších 24 milionů korun. Tyto ceny jsou ale značně zastaralé a lze podle některých názorů předpokládat, že nyní budou asi o třetinu vyšší.

V divadle vystupovalo v předválečném období například Osvobozené divadlo s Voskovcem a Werichem, na několik desetiletí se stalo součástí brněnské divadelní scény. Herci v něm odehráli bezpočet představení pro děti, nezapomenutelné byly Dobře utajené housle s legendárním Miroslavem Horníčkem. V devadesátých letech minulého století byl objekt sídlem Plodinové burzy. S příchodem nového tisíciletí se ale pro objekt nenašlo další využití.

Reklama

Výběr článků

Načítám