Hlavní obsah

Stinga na cestě do Brna zastavil koronavirus

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Měla to být mimořádná událost. Reprízy muzikálového hitu Poslední loď, na jejíž uvedení získalo Městské divadlo Brno práva jako první česká scéna už v únoru 2019 se měl v neděli osobně zúčastnit autor hudby a písňových textů Gordon Matthew Thomas Sumner, jehož celý svět zná pod uměleckým jménem Sting. Bohužel situace pandemie kolem koronaviru očekávanou událost zhatila.

Foto: Universal Music

Sting a Paul Simon. Možná své společné koncerty zopakují i v Evropě.

Článek

Vzhledem k tomu, že se naše země stala pro Velkou Británii rizikovou, musel by Sting po návratu z Brna do čtrnáctidenní karantény. Velmi se proto omlouvá, ale na nedělní představení svého muzikálu nepřiletí,“ uvedla mluvčí MdB Kateřina Vižďová.

Anglický hudebník pohybující se na rozhraní všech žánrů, bývalý frontman skupiny The Police a příležitostný herec se narodil v roce 1951 v severovýchodním anglickém městě Wallsend jako nejstarší ze čtyř dětí. Syn kadeřnice a inženýra prožil celé dětství v bezprostřední blízkosti místních obrovských loděnic, které udávaly ráz nejen celému městu, ale silně ovlivnily i malého Gordona.

Stingovi dvakrát nevyšel koncert v ČR, v Brně chce jít alespoň do divadla

Kultura

Když přibližně v deseti letech viděl Královnu Matku, projíždějící městem a mávající na strhané dělníky, rozhodl se, že nepůjde ve stopách svých předků a opustí město i loděnici směrem k jinému, snad krásnějšímu životu. A jelikož byl nadaným studentem, podařilo se mu získat stipendium na soukromém gymnáziu v Newcastlu, čímž se jeho život skutečně změnil.

Vzpomínky na těžce pracující muže, kteří neznají nic než tvrdou dřinu v loděnicích, však celou dobu nosil v hlavě. Až nakonec dozrál čas a všechny příběhy z dětství zhmotnil ve velmi osobním muzikálu zasazeném právě do tohoto prostředí.

Sting vydává živák My Songs

Kultura

Na hudební scéně vyplula Stingova poslední loď už pětatřicetkrát. Další její plavbu, na kterou se hudebník v brněnském podání těšil, se odehraje v neděli 13. září bez očekávané přítomnosti autora.

Muzikál The Last Ship měl na Broadwayi premiéru v roce 2014 a získal i dvě nominace na Cenu Tony. Obsahuje přes 20 hudebních čísel, mezi kterými najdeme jak písně původní, tak i dříve napsané skladby jako Island of Souls a All This Time ze Stingova alba The Soul Cages z roku 1991, dále píseň When We Dance z desky Fields of Gold z roku 1994 a také skladbu Ghost Story z alba Brand New Day z roku 1999.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Reprízy svého muzikálu Poslední loď se měl v neděli v brněnském městském divadle účastnit i jeho autor, slavný britský hudebník Sting. Koronavirus však jeho plány zhatil. Skvělé představení se tak odehraje bez něj. I tak se mají diváci na co těšit.

Nejen tyto, ale i ostatní Stingovy melodie, ve kterých se mísí jazzové i rockové prvky za dozvuku irských balad, jsou nabité emocemi a skvěle tak dokreslují všechny politické i milostné linie příběhu.

Muzikál Poslední loď měl na Broadwayi premiéru v roce 2014 a získal i dvě nominace na Cenu Tony. Obsahuje přes 20 hudebních čísel, mezi kterými jsou nové i dříve napsané skladby jako Island of Souls, All This Time, When We Dance a Ghost Story.

Sting už měl dvakrát koncertovat ve Slavkově u Brna, pokaždé z toho však sešlo. Nejprve kvůli hudebníkově nemoci, podruhé kvůli pandemii koronaviru. Nový termín je 25. červenec 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám