Hlavní obsah

Spolupracovníci GASK apelují na hejtmana Ratha

Právo, ČTK, far

Externí spolupracovníci Galerie Středočeského kraje (GASK) ve středu zaslali otevřený dopis středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, v němž se obávají o odbornou úroveň této instituce po odchodu všech kurátorů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

V dopise uvedli, že přístup ředitelky Jany Šorfové ohrožuje jejich profesní závazky, které mají nejen ke galerii, ale také ke spolupracujícím institucím v zahraničí. „Galerie není v tuto chvíli schopna u připravovaných projektů plně garantovat vysokou odbornou úroveň,“ napsali.

Podle Šorfové jsou takové obavy liché, protože v galerii již začíná působit nový tým. Tvrdí také, že před jejím nástupem byl v instituci nepořádek a galerie se potýká s dluhy (údajně hospodaření loni skončilo pětimiliónovou ztrátou).

„Já vám to řeknu upřímně, ti lidé chodili do práce, kdy chtěli. Byli lidé, kteří přišli v jedenáct ve dvanáct hodin rozespalí, tady byl úplně jiný styl, než by měl v té instituci být,“ řekla ve středu Šorfová.

Proti tomu se ale ohradil bývalý ředitel Jan Třeštík. Namítl, že Šorfová odcházející pracovníky ještě nedávno chválila a nyní otočila a snaží se vše dostat do „velmi ubohé roviny“. Podobně jako signatáři dopisu se domnívá, že pokračování započatých projektů může být problematické, protože jsou vázány na konkrétní lidi a jejich kontakty.

Hejtman David Rath k odchodu kurátorů pak poznamenal: „Já to beru jako normální. Přijde nový šéf, má nějakou představu, která se nemusí vždycky líbit zaměstnancům.“ Dodal, že stále čeká na posudek, zda Šorfová je, či není autorkou koncepce, s níž vyhrála konkurz.

Reklama

Související témata:

Související články

GASK chystá výstavu za 25 miliónů korun

GASK – Galerie Středočeského kraje – chystá pro příští rok v Kutné Hoře výstavu věnovanou středoevropskému umění gotiky a renesance za vlády Jagellonců....

Výběr článků

Načítám