Hlavní obsah

GASK chystá výstavu za 25 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

GASK – Galerie Středočeského kraje – chystá pro příští rok v Kutné Hoře výstavu věnovanou středoevropskému umění gotiky a renesance za vlády Jagellonců. Tříměsíční česká zastávka výstavy, která bude reprízována i ve Varšavě a v Postupimi, by měla podle odhadů organizátorů stát asi 25 miliónů korun.

Foto: Foto archiv, Profimedia.cz

V Kutné Hoře bude k vidění umění Dürera, Cranacha, Mistra litoměřického oltáře, Veita Stosse a Pavla z Levoče. Ilustrační foto Lukas Cranach

Článek

Diváky čeká podobná podívaná jako v případě výstavy o době Karla IV., která byla před několika lety na Pražském hradě.

Na dvě stě exponátů zapůjčí přední evropská a americká muzea a významné církevní instituce. V Kutné Hoře bude k vidění umění Dürera, Cranacha, Mistra litoměřického oltáře, Veita Stosse a Pavla z Levoče.

Projekt vzniká už deset let

Historik umění Jiří Fajt, hlavní kurátor, Právu řekl, že se projekt připravuje deset let: „Původně měl být zapojen i Krakov a Vilnius, protože v Krakově Jagellonci sídlili a z Litvy pocházeli, ale spoluúčast obě města vzdala.“ Výstava nazvaná Europa Jagellonica, kterou připravují společně čtyři česká, německá a polská muzea a výzkumné vědecké centrum v Lipsku, je podporovaná Evropskou unií.

Stane se propagací Kutné Hory a památkových objektů spojených s působením Jagellonců v Čechách, Polsku i na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám