Hlavní obsah

Spejbl rapuje a Hurvínek se prošel minulostí

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

"Spejbl s Hurvínkem si mi zrovna postěžovali, že už si připadají jako typické mediální hvězdy," svěřila se na úterním slavnostním ukončení vydavatelské řady Supraphonu Hurvínek v českých dějinách ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. "Jakmile jsou tři dny bez skandálu, už nám lidé telefonují, jestli se náhodou něco nestalo."

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví působí v Praze od roku 1983 a jednou z tradičních akcí, které v metropoli pořádá, jsou Pošumavské věnečky.

Článek

Helena Štáchová seznámila účastníky supraphonského setkání s nejnovějším mediálním skandálem. Kanadský režisér Thomas Sontag si pro klip k písní Hot In Herre, jejímž autorem je jeho bratr DJ Tiga,  ´vypůjčil´ postavu Spejbla a poněkud neuctivě ho použil jako transvestitu opojeného drogami. "Klip ale začíná být hitem nejrůznějších hitparád," řekla na závěr ředitelka Divadla S H. "Vydavatel projevuje snahu urovnat vše mimosoudní cestou. Osobně musím přiznat klipu vysokou animační profesionalitu. Je takzvaně tvrdě satirický. Ke zcizení našich práv nicméně došlo. Musím se poradit s právníky. Uvidíme."

Hurvínek cestuje minulostí

Hurvínek v českých dějinách představuje od roku 1997 sedm cédéček, na kterých se nezdárný Spejblův synek ocitl nejprve mezi Přemyslovci, a potom postupně na lucemburském dvoře, u husitského krále, v paláci Rudolfa II, vyvdal Marii Terezii, potkal Mozarta a nakonec představil svou Babičku (poslední titul, který právě vychází).

"Velice jsme dbali na věrohodnost použitých historických faktů," uvedla na adresu série Helena Štáchová. "Nepopouštěli jsme uzdu fantazii, postavy i místo děje jednotlivých dílů odpovídají skutečnosti. Na Hurvínkovi v českých dějinách s námi spolupracovala řada vynikajících herců (mj. Alena Vránová, Ladislav Mrkvička, Stella Zázvorková, Lubomír Lipský, Petr Haničinec, Petr Nárožný, Antonie Hegerlíková, Jana Preissová), režisérů (Jan Fuchs, Jiří Menzel, Lída Engelová) i hudebníků (Jiří Stivín, Vadim Petrov, Jan Vondráček...)."

Hurvínek na obrazovce i ve vesmíru

Mezi hvězdy však Spejbl i s Hurvínkem pronikli ještě před natočením rapového klipu. ""Jmenují se po nich planetky číslo 29471 a 29472, objevené v roce 1997. Už na to máme čtrnáct dnů i certifikát," uvedla Štáchová, které také připomněla, že se koncem roku bude uvedený nový večerníček Hurvínkův rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Spejbl a Hurvínek skončili před soudem

Před pražský městský soud se dostaly dvě zřejmě nejznámější a nejoblíbenější dětské figurky. V pondělí totiž začal spor o autorská práva na Spejbla a Hurvínka,...

Hurvínek zachraňuje Žeryka před masožravkou

Přestože o práva na postavičky Spejbla a Hurvínka se vedl soudní proces, ve kterém plzeňské sociální zařízení neuspělo, Helena Štáchová pokračuje ve své práci....

Výběr článků

Načítám