Hlavní obsah

Autorská práva na Spejbla a Hurvínka zatím zůstávají v divadle

ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Plzeňský domov důchodců neuspěl s žalobou na ředitelku divadla Spejbla a Hurvínka Helenu Štáchovou, která je podle středečního rozhodnutí pražského městského soudu dědičkou autorských práv na známé loutky a jejich jména.

Foto: moris.cz

Plakát akce

Článek

Plzeňský ústav, který je dědicem zakladatele divadla Josefa Skupy, chtěl žalobou docílit toho, aby Štáchová nemohla užívat ochranné známky na loutky, které podle ústavu zasahovaly do jeho autorských práv zděděných po Skupovi. Známky zaregistroval v roce 1994 Skupův nástupce Miloš Kirschner. Po jeho smrti je zdědila jeho manželka a současná ředitelka divadla Helena Štáchová.

Rozsudek není pravomocný

Podle soudkyně Jaroslavy Lobotkové je autorem toho, co si každý vybaví pod pojmem Spejbl a Hurvínek, Skupa. Toto dílo se však časem vyvíjelo a měnilo. Skupa si Kirschnera vychoval jako svého pokračovatele, a dal mu tak souhlas, aby vykonával dílo nové. "Zápis ochranných známek byl na dílo jiné než původní, nemohl tak být neoprávněným zásahem do autorských práv," uvedla Lobotková. Plzeňský ústav je podle ní dědicem pouze toho, co existovalo ke dni Skupova úmrtí.

Právnička ústavu sociálních péče Elena Hornová uvedla, že podá odvolání k vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Spejbl a Hurvínek skončili před soudem

Před pražský městský soud se dostaly dvě zřejmě nejznámější a nejoblíbenější dětské figurky. V pondělí totiž začal spor o autorská práva na Spejbla a Hurvínka,...

Výběr článků

Načítám