Hlavní obsah

Spacey, Cage i Clooney okouzlili festival Berlinale

Novinky, Věra Míšková
BERLIN

Po velkolepém čtvrtečním zahájení muzikálem Chicago, doprovázeným hvězdnou sestavou Richard Gere, Renée Zellwegerová a Catherine Zeta-Jonesová, byl i celý první víkend 53. Berlinale ve znamení amerických filmů a přehlídky hollywodských stars.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Mnohé nasvědčuje tomu, že si po zítřejším vyhlášení oscarových nominací řekneme, že hodně z toho jsme v Berlíně v uplynulých třech dnech viděli, protože přinejmenším filmy Adaptace a Hodiny, které jsou v berlínské soutěži, mají po dvou Zlatých glóbech a už tím se mezi oscarové favority řadí.

Afhánští uprchlící v tomto světě

Nicméně první z třiadvaceti filmů, které se v Berlíně ucházejí o Zlatého a Stříbrné medvědy, byl v pátek snímek britského režiséra Michaela Winterbottoma s příznačným názvem V tomto světě. Na strastiplném putování dvou mladých afghánských uprchlíků z pákistánského Péšaváru, kam utekli spolu s miliónem dalších po zahájení amerického bombardování na podzim 2001, je realita dnešního světa vyjádřena s až dokumentární působivostí.

Trest smrti a souboj kapkami

"Nevím, proč by mělo někoho zajímat, co si zrovna herci myslí o politice," ohradil se týž den na tiskové konferenci Kevin Spacey, který hraje v americkém filmu dalšího Brita Alana Parkera Život Davida Galea. Jeho filmová partnerka Laura Linneyová ho doplnila: "Od té doby, co jsem tenhle film natočila, se mě všichni ptají jen na politiku, jako bychom nehráli filmové postavy, ale sebe."

Život Davida Galea (u nás bude mít premiéru 15. května) je fiktivní příběh univerzitního profesora Galea (Spacey), který se léta angažoval za zrušení trestu smrti, a nyní, když sám čeká na popravu, prodává svůj příběh novinářce (Kate Winsletová) a vyprávěním ji přiměje pátrat, jak to bylo s jeho odsouzením doopravdy. Dlužno říci, že navzdory zdání velké angažovanosti, na kterou si Parker potrpí (před léty tu soutěžil s Hořící Mississippi), je Život Davida Galea sice značně překombinovaná, nicméně spíš dost dobrá detektivka než cokoliv jiného.

Oscarovým Tygrem a drakem se inspiroval známý čínský režisér Zhang Yimou pro film Hero. Čeští milovníci asijských bojových umění si mohou udělat čas od 29. května, ale ve srovnání s Tygrem a drakem budou možná zklamáni. Hero vznikl na základě staré čínské legendy, ale daleko víc než na příběh spoléhá na velmi artistní obrázky, které se vlastně stále opakují, jen pokaždé oděny do jiné barvy. Běhá se tu po hladině, létá nad stromy, dva se fackují kapkami vody je to sice pěkně barevná, hodně triková, ale přece jen docela nuda.

Cage je plachý, ale bojuje s tím

Kdo viděl film V kůži Johna Malkoviche od Charlieho Kaufmana a Spikea Jonzea, bude v prvním obraze jejich Adaptace jako doma: točí se jedna ze scén snímku V kůži Johna Malkoviche. Pak ale z ateliéru vyjde Charlie Kaufman (Nicolas Cage), a jde psát další scénář podle knihy Susan Orleanové Zloděj orchidejí.

Jenže se mu to zatraceně nedaří. Vzápětí vstupuje do děje jeho dvojče Donald, který chce být také scenáristou, pak autorka knihy (Meryl Streepová), poté postava, podle níž Susan knihu napsala a pak se to celé zamotá, rozmotá, zkomplikuje a chybět nebude ani krokodýl. Nicméně nenechme se odradit, (u nás poběží Adaptace od 17. července), tenhle složitě stavěný film o tvůrčích mukách je vtipný, zábavný a Cage v dvojroli Kaufmanů naprosto neodolatelný. Naživo taky.

"Pořád jsem plachý, je to problém, ale snažím se s tím něco dělat," uculil se v neděli otázce, jestli už ho přešla jeho proslulá mladická plachost. O práci na Adaptaci pak řekl, že to bylo hodně zvláštní. "Hrát dvojroli pro mě byla novinka: několikrát za den jste někým jiným, úplně jinak s vámi pracuje kamera, říkáte texty dvou protikladných postav.

Ale bavilo mě to, a i když nemůžu říct, kterého z bratrů Kaufmanových jsem měl radši, Charlie byl bližší mému naturelu. Jenže to jsem byl zase nervózní, co bude mému výkonu říkat, a první týden jsem pořád chodil za režisérem, a vyptával se, jestli se Charliemu líbí, jak ho hraju," obrátil se směrem ke scenáristovi, který na všechno, co bylo řečeno, jen s bezmocným úsměvem pokyvoval hlavou.

Nicolas Cage a režisér Spike Jonze jsou z jedné rodiny Cage je synovec F.F. Coppoly a Jonze si vzal mladou Sophii Coppolovou, ale prý to na Cageovo obsazení nemělo vliv. A i kdyby! napadne nejspíš každého, kdo Adaptaci a v ní Cagea uvidí.

Kidmanová by se do role neobsadila

Půvabná Nicole Kidmanová hraje britskou spisovatelku Virginii Woolfovou v dramatu Hodiny, které režíroval Stephen Daldry. O své postavě na nedělní tiskové konferenci řekla: "Virginie mě fascinuje tím, jak byla neuvěřitelně inteligentní a zároveň také mimořádně emocionální. Já sama bych se do té role nikdy neobsadila."

Po víkendu je zřejmé, že berlínská soutěž zatím nabízí o něco lepší kolekci než v jiných letech, což se sice v následujících šesti dnech ještě může změnit, ale už teď je evidentní, že tu je víc než jindy filmů, které nejsou určeny jen pro festival, ale přijdou i do běžné distribuce. Zatím to sice platí hlavně pro ty americké, ale vůbec není vyloučeno, že pro některé další by se distributoři ještě mohli rozhodnout.

Reklama

Související články

Berlín se těší na velké americké hvězdy

Americký muzikál Chicago, laureát Zlatého glóbu a jeden z favoritů pro letošní udílení Oscarů, zahájí dnes večer 53. ročník mezinárodního filmového festivalu...

Výběr článků

Načítám