Hlavní obsah

Slza ukončila turné a míří na Slavíky

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 24. listopadu se popová skupina Slza dozvěděla, že je v anketě popularity Český slavík nominována mezi šest finalistů v kategorii Skupina roku. O den později ukončila své podzimní Katarze Tour koncertem v Zábřehu a v sobotu večer na ni čeká vyhlášení výsledků ankety Český slavík. Bude na něm i hrát.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Slza, tedy (zleva) Petr Lexa a Lukáš Bundil, na pódiu v Zábřehu.

Článek

Hodinu před koncertem v kulturním domě v Zábřehu sedíme se zpěvákem Petrem Lexou a kytaristou Lukášem Bundilem, tedy dvojicí Slza, na pódiu vzadu za bicí soupravou a hovoříme o tom, že jejich nominace tak překvapivá není, neboť loni ve stejné anketě zvítězili v kategorii Objev roku.

„Nemůžeme říct, že by nás překvapila, stejně tak nemůžeme říct, že nás nepřekvapila. S fanoušky po celou dobu pečlivě pracujeme, proto jsme měli pocit, že určitá šance je. Navíc jsme jim o možnosti hlasovat říkali. Zároveň víme, že jsme mezi šesti finalisty noví, a tak to pro nás je hlavně milé překvapení, kterého si opravdu vážíme,“ říká Bundil.

Foto: Jindřich Kodíček

Petr Lexa je výrazný zpěvák a na pódiu silná osobnost.

V kapele si prý na výsledek sobotního slavičího ceremoniálu hned nesázeli a o tip na to, jak to dopadne, byli tedy při našem povídání požádáni poprvé. „Naši fanoušci na probíhajícím turné reagovali skvěle, a tak si myslím, že bychom se třeba mohli dostat až na pomyslné stupně vítězů,“ říká Lexa.

Jeho kolega je opatrnější. „Na jednu stranu si věříme, protože jsme letos udělali spoustu práce. Koncertovali jsme, absolvovali dvě turné i letní festivaly, řadu autogramiád, vydali jsme fotografickou knihu. Na druhou stranu jsou mezi nominovanými kapely, které mají více příznivců než my. Nechám se překvapit,“ vypočítává Bundil.

Fenomén pokračuje

Tím, že se Slza dostala v anketě popularity tak daleko, pokračuje příběh jejího fenoménu. Už před časem přitáhla do sálů velmi mladé fanoušky, přičemž pro mnohé z nich to byla vůbec první návštěva živého koncertu v životě. Naučila je kupovat si cédéčka, protože právě tyto fyzické nosiče si hojně nakupovali, a nyní je svou popularitou přiměla k tomu, aby hlasovali v anketě, ve které obvykle vyhrávají Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Kabát. Mnozí z nich to udělali úplně poprvé.

Foto: Jindřich Kodíček

Obvyklý obraz koncertu Slzy. Vyprodáno.

„Našim fanouškům moc děkujeme. Myslíme si, že teď už je jedno, jestli skončíme šestí, anebo první. Hudbu děláme kvůli dobrým písničkám, které budou rozdávat radost, ne kvůli umístění v anketách, byť si jich nesmírně vážíme,“ říká Bundil.

V komentářích na facebookových stránkách Slzy se prý často objevovaly vzkazy, že příznivci v anketě Český slavík hlasovali v kategorii Zpěvák roku pro Petra Lexu. Ten se ale mezi šest nejlepších nedostal.

Všechno je jinak

Podzimní Katarze Tour ukázalo, že všechno je jinak. Čítalo čtrnáct koncertů ve třinácti městech a všechny byly vyprodané. V součtu na ně přišlo devatenáct tisíc diváků.

„Řada lidí z hudební branže reagovala na úspěch Slzy negativně. Na podzimním turné se ale ukázalo, že většina pesimistických vizí nebyla na místě. Říká se o nás, že jsme kapela pro děti, ale na podzimních koncertech se ukázalo, že to není tak docela pravda, protože naše publikum evidentně zestárlo. Tvrdilo se také, že mladí lidé přijdou na jeden koncert a už se nevrátí. My se však setkáváme s takovými, kteří přišli už počtvrté nebo popáté. A fanoušků navíc chodí čím dál tím víc, i když někteří říkali, že náš úspěch je krátkodobá záležitost,“ vyjmenovává Bundil.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Petr Lexa byl v Zábřehu fanouškům na dosah.

„Nejvíce lidí přišlo v Liberci, dva tisíce. Vyprodali jsme i pražský klub SaSaZu. Po každém koncertě se na autogramiádě podepisujeme do posledního fanouška a musím říct, že v tom Liberci to bylo docela náročné,“ dodává ještě Lexa.

Hurá na nové album

Slza bude v prosinci dál koncertovat. Potom si její členové užijí klidné vánoční svátky s nejbližšími, aby se na pódia vrátili hned 29. prosince, kdy je čeká v Praze Vánoční fest.

„Po Novém roce začneme pracovat na nové desce. Na jaře vydáme první singl a na podzim celé album,“ prozrazuje Lexa.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Někteří fanoušci přinesli do Zábřehu na koncert kapele dárek.

„Máme už pohromadě spoustu nápadů, ale protože jsme byli prakticky celý rok na cestách, nedostali jsme se k tomu, abychom je dokončili. To je teď před námi, strašně se na to těšíme,“ dodává Bundil.

Během koncertu v Zábřehu zazněly všechny skladby z alba Katarze, dvě coververze i letní hit Léto lásky, který složili členové Slzy a textař Xindl X pro sebe a své hudební souputníky. Vizuální podoba pódia byla oproti koncertům na jarním turné dotaženější a sofistikovanější, vystoupení mělo velmi dobrý zvuk a atmosféra byla neobvykle bouřlivá ještě předtím, než začalo. A autogramiáda na závěr, která trvala „až do posledního fanouška“, byla přirozenou tečkou za příjemným popovým večerem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám