Hlavní obsah

Slovenský operní pěvec Peter Dvorský získal ve Vídni cenu Centrope

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Známý slovenský operní pěvec Peter Dvorský dostal ve Vídni cenu Centrope. Ocenění získávají osoby za vynikající přeshraniční práci v regionu Centrope, který tvoří jižní Morava, východ Rakouska a západ Slovenska a Maďarska. Informovala o tom Magdalena Kordová z vídeňské kontaktní kanceláře ComPRess.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Peter Dvorský

Článek

Dvorský se zasloužil o uvedení několika rakouských novinek na slovenských operních scénách. Oceněn byl i za angažmá v dětské pěvecké soutěži Slávik Slovenska, kterou v roce 1990 spoluzaložil s literátem Peterem Štilichem. Později se začala rozvíjet spolupráce s podobnou českou soutěží.

I v rakouské metropoli, kde byl 23 let členem Vídeňské státní opery, se Dvorský stále těší přízni kulturní veřejnosti. Letos plánuje Peter Dvorský soutěž Viedenský slávik (Wiener Nachtigall).

Cena Centrope, která je spojena s odměnou 10 000 eur (zhruba 245 000 Kč), se udělovala pošesté. Fond pro udílení ceny založily město Vídeň a banka Raiffeisenlandesbank spolu se zastupitelskými úřady sousedních zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám