Hlavní obsah

Slavná muzea v Itálii a Španělsku jsou opět otevřena. Fungují ale s omezením

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavná muzea v Itálii a Španělsku jsou znovu otevřena. Mnohá z nich nicméně neumožňují zhlédnout všechny sbírky. V důsledku pandemických opatření navíc utrpěla výrazné ekonomické ztráty a koronavirus přitom nadále ohrožuje jejich provoz.

Foto: ČTK

Koňská spřežení čekají na návštěvníky před Koloseem.

Článek

Charakteristické je, že před nimi nestojí fronty. Je to tím, že do obou zemí neproudí z pochopitelných důvodů davy turistů. Také je to proto, že předprodej vstupenek funguje většinou online a počet návštěvníků je omezený.

K hygienickým standardům patří nošení roušek, měření tělesné teploty pomocí skenerů, nutná dezinfekce rukou, jednosměrné trasy či udržování vzdálenosti mezi návštěvníky.

Největší přehlídka děl Raffaela

V Římě vyvolalo zájem obnovení expozice Raffael 1483-1520 ve Scuderie del Quirinale. Výstava u příležitosti pětistého výročí úmrtí Raffaela Santiho, génia z období renesance, byla otevřena v březnu pouze tři dny. Nyní je přístupná do 30. srpna. Je to největší přehlídka umělcových děl, která kdy byla uspořádána.

Představuje 120 obrazů a kreseb a celkem 204 renesančních děl přivezených z celého světa. Připomíná nejen Raffaelovy nejslavnější malby, ale také stopy, které zanechal v archeologii, architektuře či poezii. K vidění jsou i jeho tisky, sochy a tapiserie.

Foto: ČTK

Výstava Raffael 1483-1520 ve Scuderie del Quirinale.

Do římského Kolosea je každých patnáct minut vpuštěno čtrnáct osob a délka prohlídky je 45 minut. Denně ho navštíví maximálně 650 lidí, v době před pandemií to bylo 20 tisíc.

Vatikánská muzea, která jsou otevřena od 1. června, také nejsou přeplněná. A tak lze bez shonu a tlačenic zhlédnout například Michelangelovy fresky v Sixtinské kapli.

Galerie Uffizi ve Florencii přitahuje návštěvníky Botticelliho Zrozením Venuše, Tizianovou Urbinskou Venuší a dalšími uměleckými díly. Denní počet návštěvníků je nyní 450 lidí, ne 900 jako před pandemií.

Katedrála v Miláně je již otevřena také. V refektáři kláštera Santa Maria delle Grazie ve stejném městě lze znovu obdivovat Poslední večeři od Leonarda da Vinci.

Gallerie dell'Accademia v Benátkách s nádhernou sbírkou benátských obrazů od 14. do 17. století je v provozu dva měsíce.

Na přelomu května a června byla v Pise otevřena i šikmá věž. Památku ročně navštíví až pět milionů lidí. Nyní může být v jednu chvíli ve věži jen patnáct návštěvníků. Platí také povinnost nosit roušku nebo si vzít elektronické zařízení, které vydává zvuk, pokud se k sobě návštěvníci přiblíží na méně než metr.

Na Bosche v září

Ve Španělsku se situace v poslední době zkomplikovala, protože v Barceloně a Katalánsku se počet případů onemocnění covid-19 opět zvyšuje. Většina muzeí však funguje.

Kulturní návrat začal otevřením Guggenheimova muzea v Bilbau 1. června. V Madridu bylo Museo National del Prado, jedno z největších na světě, otevřeno o čtyři dny později. Připravilo speciální výstavu, která bude otevřena do 13. září a představuje 249 mistrovských děl z 15. až 19. století včetně těch od Tiziana, Veroneseho, Velazqueze a dalších.

Foto: ČTK

Alhambra v Granadě.

Při této příležitosti bylo změněno umístění 190 obrazů. Kdo by ale chtěl vidět Boschovu Zahradu pozemských rozkoší, která je tam umístěna od roku 1939, musí počkat do září, kdy by měly být obnoveny klasické prohlídkové trasy.

Otevřena jsou i další dvě slavná muzea v Madridu. Reina Sofia přitahuje Picassovou Guernikou a díly Dalího, Buňuela či Miróa, hlavní výstavou muzea Thyssen-Bornemisza je pak expozice nazvaná Rembrandt a portrét v Amsterdamu 1590-1670.

Alhambra, středověký komplex paláců a pevností maurských panovníků, byla v Granadě otevřena v polovině června po tříměsíční přestávce.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám