Hlavní obsah

Skupina Vesna už zná všechny své soupeře ve finále Eurovize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zaplněné aréně v britském Liverpoolu se ve čtvrtek rozhodlo o posledních finalistech 67. ročníku písničkové soutěže Eurovision Song Contest. Stali se jimi zástupci Albánie, Kypru, Estonska, Belgie, Rakouska, Litvy, Polska, Austrálie, Arménie a Slovinska. Finále se uskuteční v sobotu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Moderátorky Julia Sanina, Hannah Waddingham a Alesha Dixon na pódiu během druhého semifinále soutěže Eurovize 2023 v britském Liverpoolu

Článek

Z prvního semifinále, které se odehrálo v úterý, postoupila i česká dívčí skupina Vesna. Spolu s ní zástupci Chorvatska, Moldavska, Švýcarska, Finska, Izraele, Portugalska, Švédska, Srbska a Norska.

„Moc vám děkujeme za podporu, uvidíme se v sobotním finále,“ napsala Vesna na svůj facebookový profil.

Foto: Phil Noble, Reuters

Rakouská zpěvačka a vítězka soutěže z roku 2014 Conchita Wurst se usmívá během rozhovoru v rámci oslav soutěže Eurovize v britském Liverpoolu 11. května 2023

K postupujícím ze dvou semifinále se ve finále přidají ještě zpěváci z Francie, Itálie, Španělska, Německa a Velké Británie, tedy zemí, které Eurovizi zakládaly, a ukrajinské elektronické duo Tvorchi, jež reprezentuje stát, který v loňském roce Eurovizi vyhrál.

Zelenskyj ocenil pořádající zemi

I o Eurovizi mluvil po prvním semifinále na britské stanici BBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Řekl, že by raději viděl soutěž v některé sousední zemi Ukrajiny, „do které by mohli naši lidé cestovat a být blízko svého domova“.

Dodal nicméně, že velmi respektuje, že se soutěž koná ve Spojeném království, které popsal jako „úžasnou zemi“.

Foto: Phil Noble, Reuters

Příslušníci pohraniční stráže na vodních skútrech hlídkují v přístavu poblíž liverpoolské arény, kde se Eurovize koná

V roce 2022, po vítězství skupiny Kalush Orchestra v italském Turíně, Zelenskyj řekl, že soutěž se bude konat v Mariupolu přestavěném po válečných škodách. Pravidla Eurovize totiž hovoří o tom, že následující ročník soutěže se odehraje v zemi, která v aktuálním zvítězila.

Když bylo evidentní, že válka na Ukrajině, kterou napadlo Rusko, jen tak neskončí, hovořilo se o tom, že by se Eurovize mohla konat v Polsku. Nakonec pořadatelé zvolili Velkou Británii, jejíž zástupce Sam Ryder skončil loni v Turíně na druhém místě.

Vesna jde na Eurovizi do finále

Kultura

Startuje Eurovize. Vesna začne v úterý. Mezi hlavní favority už nepatří

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Anima - Vesna [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám