Hlavní obsah

Startuje Eurovize. Vesna začne v úterý. Mezi hlavní favority už nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V britském Liverpoolu začne v úterý večer 67. ročník hudební soutěže Eurovision Song Contest. Až do následující soboty se tam odehrají dvě semifinále a finále, v němž se rozhodne o letošním vítězi. Českou republiku reprezentuje skupina Vesna.

Foto: archiv kapely

Skupina Vesna při natáčení klipu ke své soutěžní písni

Článek

Představí se hned v prvním semifinále. V úterý večer vystoupí v Liverpool Areně jako třináctá v pořadí. Prezentovat bude písničku My Sister's Crown, kterou zazpívá ve čtyřech jazycích – anglicky, česky, ukrajinsky a bulharsky. Soupeřit bude ten večer s dalšími čtrnácti zpěváky a skupinami.

Podle mínění sázkových expertů je Vesna v šancích na celkové vítězství na dvanáctém místě. Dává se jí jedno procento nadějí, což je hodnota, kterou mají i všichni ostatní účastníci umístění za ní. Největší favoritkou na prvenství je švédská zpěvačka Loreen s písničkou Tattoo.

Data Spotify od 25. března do 25. dubna pak naznačují, že Vesna obsadí v letošním ročníku jedenácté místo. Její písnička byla u nás druhá nejstreamovanější, v zahraničí ji pak nejvíce streamovali v Polsku.

Při součtu streamů ze všech soutěžících zemí naznačují data Spotify druhé vítězství Loreen. Zopakovala by tak svůj úspěch z roku 2012. Na druhém místě nejstreamovanějších písní je Ital Marco Mengoni, na třetím norská zástupkyně Alessandra.

Podíváme-li se na vítěze Eurovize z posledních deseti let, kteří nabyli na Spotify největší popularity, v uplynulých dvanácti měsících dosáhla celosvětově největší poslechovosti píseň Duncana Laurence. Přestože nizozemský zpěvák vyhrál před čtyřmi lety, s počtem streamů kraluje žebříčkům.

Vesnu před Eurovizí podpořila Lucie Bílá

Kultura

Na finále Eurovize má naději i česká dívčí kapela Vesna, píše BBC

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám