Hlavní obsah

Skupina Top Dream Company: Češi milují funk, ale nevědí o tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská kapela Top Dream Company je na scéně od roku 2004. Zakladatelé tvrdí, že se tehdy rozhodli přestat poslouchat trampské písně, rozmlátili španělky, spálili maskáče a vyměnili je za třpytivé a lesklé obleky, aby představili publiku to, jak cítí funk. Osmnáct let poté skupina vydává nové album Rádiové hity vol. 1, na němž hranice svého oblíbeného stylu otevřela. I o tom hovoří trumpetista a kapelník Petr Harmáček a zpěvák Jakub Vaňas.

Foto: Peter von Reichenberg

Jakub Vaňas (vlevo) a Petr Harmáček, pevné body skupiny Top Dream Company.

Článek

Název alba je poměrně odvážný. Co vás k němu dovedlo?

Harmáček: S názvem přišla původně má žena a měla to být drobná nadsázka. Ale když byly písničky hotové, uvědomili jsme si, že má každá jiný charakter a pasovala by do jiného rádia. Na desce jsou funk, pop, soul, rap, devadesátkové diskotékové rytmy, groovy a další styly. Můžeme oslovit více rozhlasových dramaturgů, kteří si mohou vybrat písničku podle zaměření své stanice.

A jelikož dnes na scéně dochází k obrodě stylů z osmdesátých a devadesátých let, kdy alba občas mívala v názvech slovo hity, rozhodli jsme se to naše nazvat Rádiové hity vol. 1. Jestli vyjdou Rádiové hity vol. 2, to se uvidí.

Vaňas: Nová deska má oproti našim minulým větší popové parametry. Proces jejího vzniku trval dva a půl roku, takže jsme měli čas písně vyšperkovat tak, jak jsme si představovali.

Jaká je podle vás charakteristika hitu?

Vaňas: Člověk si takovou písničku poslechne a zůstane mu z ní něco v hlavě. Ať už jsou to hudební fráze, refrén, nebo text.

Harmáček: Texty hitů posluchače emočně zasahují. Navíc často vnímám, že se při nich na koncertech vlní, pohupují nebo tančí. Myslím si, že v Čechách má mnoho kapel v repertoáru písně, jež by byly hity, bohužel často se k běžným posluchačům jen tak nedostanou.

Foto: archiv kapely

Top Dream Company vydali nové album.

Prosadit písničku do vysílání tedy není jednoduché?

Harmáček: Co Čech, to muzikant. Dost Čechů se hudbou baví, hraje na hudební nástroje a zpívá. A každý, kdo to dělá, má ambici být v rádiu. Nesetkal jsem se s tím, že když někdo založí kapelu, tu ambici by neměl. Všichni k jejímu naplnění hledají cesty a programoví ředitelé musí odolávat velkému náporu. Upřímně řečeno jim jejich pozici vůbec nezávidím.

Postupem času se dostanou do stavu, kdy se tomu tlaku odolávat naučí. A v tu chvíli jim může hit uniknout. Je tu ale také otázka, zda jsou v dnešní době rádia a televize k prosazení skladeb důležité, zda jsou stále těmi rozhodujícími médii. Možná už na to stačí sociální sítě.

Vaňas: Moc, kterou rádia a televize ještě nedávno měly, už není taková. Do popředí se dostaly sociální sítě a v rotacích rádií se naopak často hrají písně, jejichž nasazení si někdo zaplatil. Když už to lze dělat takhle, je těžké, pokud nejste slavná kapela, dosáhnout nasazení písní v tradičních médiích bez peněz.

Vy za to platíte?

Vaňas: Ne, necháváme na rozhlasových dramaturzích, jestli si něco vyberou. Chceme ale více pracovat se sociálními sítěmi, pouštět se touto cestou. Mnohá rádia se už dnes koneckonců řídí i tím, jak jsou písně úspěšné na internetu.

Poprvé jste celé album nazpívali v češtině. Proč?

Harmáček: Vždycky jsme se pohybovali na hranici mezi češtinou a angličtinou. Máme totiž ambice nabízet naši hudbu i do zahraničí. Dva roky jsem jako muzikant působil v Německu a zjistil jsem, že funk, což je náš základní stavební kámen, je tam velmi populární a žádaný. Němci ho milují – a týká se to všech věkových kategorií.

Naše expanze do zahraničí však úplně nevyšla ze dvou důvodů. Měli jsme v sestavě skvělé zpěváky, postupem času se jim ale podařilo prosadit se a dali se na sólovou dráhu. Tyhle personální změny na postu zpěváka nám moc nepomáhaly. Němečtí pořadatelé také říkali, že naše angličtina v písních není dobrá a tamní fanoušci by ji nepřijali. Němci anglicky umí, nedají se obalamutit.

Naše předešlá deska Funk You z roku 2017 byla celá v angličtině. Teď jsme si řekli, že ta nová bude nazpívaná česky. Pozvali jsme na hostování naše kamarády Evu Burešovou, Elis Mraz, Natálku Grossovou, DJ Roxtara a další a naštěstí to dokonale sepnulo.

Do soulu a funku je přitom složité vymyslet dobrý a zpěvný český text. Náš jazyk je těžký na výslovnost, není tak ohebný a měkký jako angličtina nebo třeba slovenština. My do toho ale šli. Bylo to náročné, ale myslím, že to dopadlo dobře.

Co pro kapelu nové album znamená?

Harmáček: Je to další kapitola. Oproti minulosti jsme si na něm hráli i s programmingem, syntezátory a samply. Můj producentský záměr byl opustit tradiční přístup k soulu a funku, protože se od sedmdesátých a osmdesátých let točí dokola. Líbí se mi přístup kapel, které funk léta dělají a mají v něm otištěnu svou osobitost. My ho ale chtěli udělat nově, otevřít jeho hranice a naservírovat ho lidem v nové české podobě. Také je potěšit, zabavit a nabít pozitivní energií.

Vaňas: Často mě zaráží názor, že funk je starý a nemá co nabídnout mladým posluchačům. Přitom když si zajdete nakoupit do obchodního domu, slyšíte ho z reproduktorů nejčastěji, a v novém pojetí. Obchodníci určitě vědí, co na lidi působí a co jim zvedá náladu.

Na scéně se dnes projevuje nostalgie po muzice osmdesátých let. Stačí si poslechnout Bruna Marse, Duu Lipu, The Weeknda a další, v jejich písních je výrazná. Dělají i funk, který oblékají do moderního kabátu. Takže tenhle styl má stále co nabídnout.

Harmáček: Můj názor je, že Češi milují funk, ale nevědí o tom. My už ho jako stylové označení moc nepoužíváme. Přestože na něj na diskotékách tancují mladí lidé, máme trochu strach, že nás v očích řady těch, kteří by si k nám mohli najít cestu, hodí o padesát let zpět.

Foto: archiv kapely

Top Dream Company jsou naživo pěkně divocí.

Jakube, než jste přišel do kapely, zpíval jste v Americe. Jak k tomu došlo?

Vaňas: V sedmnácti jsem v rámci školního programu odjel na rok do Pittsburghu. Předtím jsem se přes sociální sítě spojil s klukem, v jehož rodině jsem měl bydlet. Diskutovali jsme o muzice a on mi pak napsal, že týden poté, co přijedu, budeme mít koncert. Připojil písně, které se mám naučit, a já se hned po příjezdu stal členem kapely, se kterou jsem byl celý rok.

Nemáte nutkání se do Ameriky kvůli hudbě vrátit?

Vaňas: V tuhle chvíli máme s kapelou rozdělanou úžasnou věc, kterou chceme dotáhnout ještě mnohem dál. Určitě nechci od ničeho utíkat a za každou cenu se zkoušet prosadit v zahraničí. Na to jsem moc velký srdcař a patriot. Ale třeba se jednou ze zámoří ozvou.

Již 1. června pokřtíte nové album v pražském JazzDocku. Jaký to bude koncert?

Harmáček: Budeme oslavovat muziku a pozveme si hosty. Jejich jména ale neprozradím, lidé je uvidí až tam. Primárně to bude koncert Top Dream Company. A v naší režii bude i after party.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám