Hlavní obsah

Skláři na huti v Lindavě vyráběli ceny Thálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos už po čtyřiadvacáté vyráběli skláři ze sklárny Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku skleněné ceny Thálie. Trofeje v podobě skleněných masek, jak je před lety navrhl designér Bořek Šípek, předá Herecká asociace laureátům na slavnostním večeru v sobotu 30. září.

Výroba sošek Ceny ThálieVideo: Michal Polák, Právo

 
Článek

„Letos vyrábíme dvacet trofejí v sedmi barevných provedeních, takže vlastně v plném barevném spektru. Je to amberová barva, modrá, červená, zelená, uranová, opálová a růžová,“ řekl Právu ředitel sklárny Lasvit Ajeto David Ševčík.

Zapeklitá ouška

Každá cena Thálie váží tři kilogramy a výroba jednoho kusu na huti zabere zhruba hodinu. To je podle sklářů ve srovnání s časem výroby jiných skleněných kusů hodně.

„Vyfouknutí tříkilové trofeje do dřevěné formy není vůbec jednoduché, a to se na dutou vázu ještě zatepla musí přidat ucha. Nejnáročnější je právě lepení oušek. Jedním tahem se dá celá trofej pokazit. Pokud by totiž jedno ucho bylo viditelně výš nebo níž, trofej nelze použít,“ popsal sklář Petr Kuchta.

Vůbec nejnáročnější částí je ale následné broušení trofeje, které zabere až pět hodin. Než k němu vůbec dojde, musí vyfouknutý kus skla dva dny pomalu chladnout, aby nepopraskal. Z dutého kusu, připomínajícího vázu, pak musí brusič odříznout celou jednu část a vytvarovat tak základ benátské masky, který nakonec ještě ozdobí oči a úsměv.

„Těší mě, že naši skláři dokáží vyrobit v perfektní kvalitě takto náročný kus rok co rok a že trofejí v rukou talentovaných herců přibývá. Cena Thálie je tak pojítkem mistrů – těch sklářských s těmi divadelními,“ pochválil práci svých zaměstnanců Leon Jakimič, šéf a zakladatel společnosti Lasvit, pod níž spadá i lindavská sklárna Ajeto.

Ceny Thálie odtajnily nominace

Kultura

Herečka Veronika Korytářová: Zase role chlapa? Já se strašně divím a manžel se baví

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Sklárna AJETO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám