Hlavní obsah

Sinéad O’Connorová bojovala, trpěla, zpívala a chtěla na turné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdy a jak irská zpěvačka Sinéad O’Connorová zemřela, není zatím jasné. Jisté je jen to, že její rodina ve středu oznámila, že v šestapadesáti letech skonala, a požádala o respektování soukromí. Podle britské policie není její skon vyšetřován jako podezřelý.

Foto: Casper Dalhoff, ČTK/AP

Sinéad O’Connorová na festivalu v Dánsku v roce 2013

Článek

Daily Mail uvedl, že zpěvačka byla nalezena ve svém domě na jihovýchodě britské metropole. Londýnská policie byla na místo přivolána kolem 11:20 hodin místního času.

„Lékař konstatoval smrt šestapadesátileté ženy. Její nejbližší o ní byli informováni. Připravují se písemné podklady pro koronera,“ uvedl mluvčí metropolitní policie.

Zpěvačka ve svém posledním tweetu napsala, že je jí po loňské smrti sedmnáctiletého syna Shanea smutno. I kvůli tomu, stejně jako kvůli jejím dlouhodobým psychickým problémům, se spekulovalo o tom, že mohla z tohoto světa odejít dobrovolně.

Foto: Damien Storan, Reuters

Zobrazení Sinéad O’Connorové na jednom domě v Dublinu

Na internetu se objevila slova uznání i loučení. Britský zpěvák Morrissey, jenž je známý nepředvídatelnými výroky a ostrým jazykem, zkritizoval média a nahrávací průmysl. Podle něho byla O’Connorová skutečně sama sebou, a to bylo vše, co chtěla lidem dát. Místo aby jí média a lidé z hudební branže pomohli, otočili se k ní zády.

„Udělali to ti samí, kteří jí teď dávají nálepky ikony a legendy. Její vydavatelství ji vyhodilo poté, co prodala sedm milionů alb. Byla zvláštní, ano, ale nikdy nebyla nezajímavá. Neudělala nic špatného. Znám to moc dobře. Nikdo ji potom až do smrti nepochválil,“ napsal.

Cejch rebelky

Když v roce 1992 roztrhala v televizním pořadu fotku papeže Jana Pavla II., aby upozornila na mlčení církve v případu zneužívání dětí, vyvolala velký skandál. Řada lidí se postavila za ni, ale měla i mocné nepřátele. Ti z konzervativních kruhů volali po bojkotech jejích koncertů. Na některých pak byla vypískána a její desky byly demonstrativně ničeny.

Po odchodu z televizního studia, kde k roztrhání fotky došlo, na ni kolemjdoucí házeli vajíčka. Americký herec Joe Pesci se týden poté nechal slyšet, že kdyby byl v hledišti, O’Connorová by dostala pořádně za uši.

Foto: Reuters

Se svou dcerou Roisin na demonstraci proti rasismu a nacismu v roce 2000 v Dublinu

Překvapivá byla reakce jindy kontroverzní zpěvačky Madonny. „Myslím, že jsou i lepší způsoby, jak vyjádřit své myšlenky, než roztrhat obrázek, který pro tolik lidí znamená tak mnoho,“ pronesla. Svou irskou kolegyni později ještě veřejně zesměšňovala.

O’Connorová po letech řekla, že nikdy nelitovala toho, co udělala. Psala o tom i ve své knize Vzpomínky (2021). „Řekla jsem si, že formuluji text tak, aby byl vyhlášením války proti vykořisťování dětí,“ napsala. Předtím ji prý ovlivnily zprávy z Irska, v nichž byly odhaleny mnohé případy pedofilie v katolické církvi. A jistě i vzpomínky na dětství, kdy byla údajně zneužívána svou matkou.

„V irských novinách jsem nacházela články o dětech, které byly zneužity kněžími, ale policie ani biskupové jim nevěřili. Pak mě napadlo zničit fotku papeže,“ vysvětlila.

Cejch rebelky jí zůstal. Koncem devadesátých let se nechala od biskupa jedné katolické skupiny v Lurdech vysvětit za farářku, což ale římskokatolická církev neuznala. V roce 1999 se pokusila o sebevraždu a v roce 2007 prozradila v The Oprah Winfrey Show, že jí byla diagnostikována bipolární porucha. Koncem roku 2011 se nervově zhroutila a o rok později prozradila médiím, že se „cítí velmi špatně“.

Velké plány

Na začátku července letošního roku se nicméně vrátila na Twitter. Na sociální síti byla aktivní a informovala nejen o profesních záležitostech. „Nedávno jsem se po třiadvaceti letech přestěhovala do Londýna. Jsem šťastná doma. Brzy dokončím nové album, které vyjde začátkem příštího roku. Doufám, že začnu s koncerty v Austrálii a na Novém Zélandu na konci roku 2024. Evropa, USA a zbytek světa přijdou začátkem roku 2025,“ napsala.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

V roce 1995 vystoupila Sinéad O’Connorová v Praze

V polovině července zveřejnila sérii příspěvků, ve kterých mimo jiné psala o své finanční nezávislosti. „Jsem poslední žena na zemi, která by kdy požádala o peníze. Je to otázka hrdosti,“ zdůraznila.

Její hudební cestu uzavírá album I’m Not Bossy, I’m the Boss z roku 2014. V roce 2020 vydala svůj poslední singl Trouble of the World a v únoru 2023 představila vlastní verzi skotské písně The Skye Boat Song, kterou natočila pro sedmou sezónu série Outlander.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám